KOŞUCU BACAĞI SENDROMU NEDİR?

KOŞUCU BACAĞI SENDROMU NEDİR?

Koşucu bacağı sendromu (medial tibial stres sendromu) genel olarak koşma ya da zıplama gibi yoğun hareket gerektiren sporlar yapan kişilerde görülen ve kaval kemiğini saran kemik zarının (periostit) iltihaplanması ve burada ödem oluşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle hareketlerin sert bir zeminde yapılması hastalığın görülmesini yaygınlaştırır. Aynı zamanda aşırı egzersiz ve tekrarlı adımlar koşucu bacağı sendromu olarak tanımlanan hastalığa zemin hazırlar.

Koşucu Bacağı Sendromu Kimlerde Görülür?

Koşucu bacağı sendromu daha çok aşırı spor yapan ya da spora yeni başlamış olan kişilerde görülür. Sık sık aşırı koşma, hastalığın en temel nedenlerinden biri olarak öne çıkar. Hastalık kendini kaval kemiğinin iç kısmında oluşan şiddetli ağrı ve acı şeklinde gösterir. Kemiği saran kemik zarının damar ve sinir dokusu yönünden zengin olması ağrı/acı hissini güçlendiren nedenlerden biridir. Kasların kaval kemiğine yapıştığı iç-ön kısımda ortaya çıkan ağrının yanında bacakta şişlik oluşabilir. Ağrıyan bölgeye parmakla bastırıldığında acı şiddetlenir.   

KOŞUCU BACAĞI SENDROMU NEDİR?

Koşucu Bacağı Sendromunun Nedenleri

Koşucu bacağı sendromu, egzersiz süresi ve yoğunluğu ile yakından ilgilidir. Yani sık sık yapılan uzun ve tempolu koşular koşucu bacağı sendromu için risk oluşturabilir. Ancak hastalığın nedenleri arasında egzersiz dışında farklı unsurlar da yer alır. Örneğin, düztabanlık riski artıran faktörlerden biridir. Düztabanlık, bacakların iç kısmında daha fazla baskı oluşmasına neden olur ve bu da kaval kemiği kaslarının çalışma sürecine etki ederek kemik zarında ödem oluşmasına yol açar. Düztabanlık dışında, uygun olmayan spor ayakkabılarla koşmak ya da egzersiz yapmak da koşucu bacak sendromu riskini artırır. Yanlış ayakkabı seçimi bacaklara binen stresi etkiler. Koşarken ya da fitness yaparken ısınma aşamasını hızlı bir şekilde geçmek, uygun olmayan sezonda uygun olmayan şekilde egzersiz yapmak ya da doğru olmayan teknik kullanmak hastalığın oluşmasına yol açabilir. Son olarak ilerleyen yaşla birlikte kas gücünün zayıflaması da nedenler arasına alınabilir.

KOŞUCU BACAĞI SENDROMU NEDİR?

Belirtiler ve Tedavi

Koşucu bacağı sendromunda en yaygın belirti kaval kemiğinde zonklama tarzında bir ağrıdır. Kimi zaman bu kısımda şişme de görülebilir. Şişlik oluşan bölgeye dokunulduğunda ağrı ve acı daha da şiddetlenir. Ağrı egzersiz sırasında ortaya çıkabildiği gibi egzersizden sonra da başlayabilir.  

Koşucu bacağı sendromunun ilk tedavisi dinlenmedir. Ağrı ve acıya neden olan egzersize birkaç hafta ara vermek ve kasları dinlendirmek şikayetin geçmesini sağlar. Eğer şişlik oluşmuşsa ödemin tedavisinde doktorunuza danışarak steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar kullanabilirsin. Bu ilaçlar hem ağrının azalmasında hem şişliğin inmesinde destekleyicidir. Günde birkaç defa soğuk buzla ağrıyan bölgeye kompres yapmak tedavide yardımcı olur. Ancak bunu yaparken buzu doğrudan cilde uygulamamaya dikkat etmen gerekir. Elastik bir bandaj giymek de hastalığın tedavisinde uygulanabilen yöntemlerden biridir. Ayrıca ağrının azalması için alt bacak kasların için esneme hareketleri yapabilirsin. Gün içinde ağrıyan bölgedeki baskıyı azaltacak ortopedik tabanlı destekli ayakkabılar da giyebilirsin.

KOŞUCU BACAĞI SENDROMU NEDİR?

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Egzersize ya da tempolu koşularına dönmeden önce en az iki hafta ağrın olmamasına dikkat etmelisin. Egzersize döndüğünde ise öncelikle düşük yoğunlukta hareketler yapmalısın, egzersiz seviyesini yavaş bir şekilde artırmalısın.
Antrenmandan önce ısınma ve germe hareketlerini ihmal etmemelisin.  
Hangi spor dalı ile ilgilenirsen ilgilen, yaptığın spora uygun spor ayakkabı giymelisin.  Düztabanlık varsa buna uygun ayakkabı tercih etmelisin.
Güvenilir bir zeminde antrenman yapma imkanın varsa çıplak ayakla koşma egzersizi yapabilirsin. Gittikçe popüler hale gelen çıplak ayakla koşmanın bacak kaslarında aşırı yüklenmeye neden olmadığı düşünülmektedir.


Tüm koşu ihtiyaçların için mağazalarımıza gelebilir veya decathlon.com.tr‘yi ziyaret edebilirsin!

Sağlıkla ve sporla kal!