BAĞIŞIKLIK VE SPOR İLİŞKİSİ

BAĞIŞIKLIK VE SPOR İLİŞKİSİ

Mevsim ne olursa olsun, düzenli egzersiz yapmak ve sporu günlük hayat rutinine dahil etmek, başta bağışıklık sistemi olmak üzere bütünsel vücut sağlığı için önemli rol oynuyor. Kalp sağlığını güçlendirerek kan basıncını dengeleyen, vücut ağırlığını kontrol altında tutarak kas ve iskelet sisteminin gelişmesine katkı sağlayan spor faaliyetlerinin önemi, mikroplara ve virüslere daha fazla maruz kalınan kış aylarında iyice artıyor. Kışın spor yapmak, bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı olmaya ve zinde kalmaya yardımcı oluyor.

Vücudun savunma mekanizmasını oluşturan bağışıklık sistemi, patojen ve tümörleri tanıyarak onlarla savaşıyor ve yok ediyor. Bunun yanı sıra vücudu zararlı maddelerden koruyan bu sistem, mikrop ve virüslerin olumsuz etkilerini en aza indirerek sağlığını koruyor. Düzenli uyumak, dengeli beslenmek, stresten uzak durmak, zihni ve bedeni güçlendirmek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynuyor.

BAĞIŞIKLIK VE SPOR İLİŞKİSİ

Bağışıklık Sistemi ve Spor İlişkisi

Sporun bağışıklığa etkileri konusu son dönemde sıklıkla tartışılıyor ve yapılan araştırmalar bu bağıntının özellikle spor ve emilim ilişkisi açısından ele alınması gerektiğini gösteriyor. Vücuda alınan tüm besinler, farklı oranlarda emiliyor ve dolaşım sistemine karışıyor. Besin çeşitliliğini artırmak, posalı yiyecekler tüketmek, doğal ürünler tercih etmek gibi pek çok değişken emilim üzerinde olumlu rol oynuyor.

Spor ise bu emilimin derecesini yükselterek tüketilen besinlerden daha çok fayda sağlanmasına ve bedenin güçlenmesine yardımcı oluyor. Beslenme ile birlikte yürütülmesi gereken ağır spor dalları için elbette bir uzmana danışmak gerekiyor ancak orta tempolu, kardiyovasküler sistemi hızlandıran sporlar yapmak özellikle kış aylarında bağışıklığa pozitif etki sağlıyor. Örneğin, haftada ortalama 150 dakika yapılan orta şiddetli egzersizler sindirim ve dolaşım sistemlerini de güçlendirerek emilimi arttırıyor.

Sporun Bağışıklığa Etkileri

- Hareketli bir yaşam sürmek ve egzersiz yapmayı düzenli hale getirmek kan dolaşımını destekliyor ve metabolizma hızını yükseltiyor. Böylece, bağışıklık sisteminde bulunan koruyucu hücreler, vücutta daha serbest dolaşabiliyor ve görevini çok daha etkili bir şekilde yerine getirebiliyor.

- Düzenli spor yapmak, mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını arttırdığı için daha mutlu ve daha neşeli hissetmene yardımcı oluyor. Bu mutluluk hali ise her anlamda insana iyi geldiği gibi bağışıklığın güçlenmesine de yardım ediyor. Özellikle kışın spor yapmak, mental sağlığı güçlendirerek anksiyete sıklığını ve depresyon semptomlarını azaltıyor.

- Haftada 3 kereden az olmamak kaydıyla yapılan spor, kan yağlarındaki yükselmeyi engelliyor, obezite riskini ortadan kaldırıyor, üst solunum yolu enfeksiyon sıklığını azaltıyor. Hatta spor egzersizlerinin bazı kanser türlerine yakalanma riskini de en aza indirdiği biliniyor.

BAĞIŞIKLIK VE SPOR İLİŞKİSİ

Kışın Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zinde ve fit bir bedene sahip olmak bağışıklık sistemine duyulan ihtiyacı en aza indirdiği için spor yapmak dolaylı ya da direkt olarak bağışıklık sistemine pozitif etki ediyor. Fakat sağlığı bütünsel olarak düşünmek, beslenme düzenine dikkat etmek ve egzersiz sırasında mevsime uygun giyinmek kışın spor yaparken çok daha önemli hale geliyor. Rüzgar ve yağmur geçirmeyen spor kıyafetleri tercih etmek, çok sıkı giyinip aşırı terlemek yerine nefes alan ya da çabuk kuruyan kumaşlar seçmek ve ince, çok katmanlı giyinmek hem konforu arttırıyor hem de olası soğuk algınlığı riskini önlüyor.

Yine bu dönemde, yeteri kadar su içme alışkanlığı edinmek, yağlı, ağır ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, mevsim sebze ve meyvelerinin dengelendiği öğünler oluşturmak sağlığını koruduğu gibi spor performansını da yükseltiyor

Sağlıklı ve mutlu bir kış mevsimi için spor yapmak istersen, ihtiyacın olan tüm ekipmanlar Decathlon’da seni bekliyor.


Sağlıkla ve sporla kal!