YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PATEN SÜRME REHBERİ

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PATEN SÜRME REHBERİ

İlk olarak 1960’ların başlarında Amerika’da hobi olarak başlanan paten sporu, 1990’larda popülerlik kazandı. Hızlı ve eğlenceli bir aktivite olan paten, başlarda zor ve tehlikeli gibi görünebilir ancak yeterince zaman harcayıp pratik yaparak uygun tekniği öğrenirseniz güvenli bir şekilde paten sürebilirsiniz.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PATEN SÜRME REHBERİ

Paten Modelleri Nelerdir?

Paten sporuna yeni başlayacak olanlar önce hangi çeşit patenin kendilerine uygun olduğuna karar vermelidir. 5 farklı çeşit paten vardır. Bunlar; Hız, fitness, urban, slalom ve agresif ve patenlerdir.

- Hız patenleri: Tasarımlarından dolayı oldukça popüler olan patenler, hızlı gitmek için tasarlanmışlardır. Sürat patenleri, tenis ayakkabıları gibi takılan düşük kesim ayakkabılara (bot) sahiptir. Düşük kesim tasarımı, köşelerin etrafından dolaşmaya yardımcı olur. Ayak bileklerinde sağladıkları hareket özgürlüğünden dolayı oldukça popülerdir. Bu patenlerde ayrıca daha hızlı ve daha uzun süre kaymayı sağlayan hız tarzı jantlar ve yataklar (tekerleği döndüren kısım) bulunur. Yeni başlayanlar için önerilmez.

- Fitness patenleri: Başlangıç için en çok tercih edilen paten çeşididir. Düz zeminlerde kullanım için idealdir.

- Urban Patenler: Paten sürmeye fitness ile başlangıç yapıp gerekli teknik bilgileri öğrendikten sonra urban patene geçmek mümkündür. Fitness patenlerden farklı olarak bozuk zeminlerde de kullanılabilir.

- Slalom Patenler: Manevra kabiliyeti yüksek olan bu paten modellerinde topuk freni bulunmaz. Başlangıç için uygun bir paten modeli değildir.

- Agresif Patenler: Eğer artistik şekilde kaymaya devam edilecekse başlangıç pateni olarak tercih edilebilir. Rampalarda kullanılır ve topuk freni yoktur.

Patenin Parçaları Nelerdir?

Patenin ayağa giyilen kısmına bot denir. Botun hareketli kısmı da cuff olarak adlandırılır. Botun plastik kısımlarına da shell adı verilir. Botun içinde yer alan kısım linerdir. Linerin alt kısmında darbeleri emmesi için bir taban yer alır.

Tekerlerin yer aldığı kısıma paten frame adı verilir. Tekerlerin tutturulduğu bölüme axle denir. Tekerlerin içinde rulmanlar bulunur ve bu rulmanlar paten çeşidine göre farklılık gösterirler. Patenlerde topuk freni genelde sağ patenin topuğuna monte edilir. Yeni başlayanların topuk frenini mutlaka öğrenmesi gerekir.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PATEN SÜRME REHBERİ

Patene Yeni Başlayanların Alması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?

Patene yeni başlayanların mutlaka bileklik, dirseklik, kask ve dizlik gibi koruyucu ekipmanları edinmesi gerekir. Paten sporuna yeni başlayanlar sık sık düşebilir. Sakatlıkların önüne geçebilmek adına tek tek ya da paket olarak satılan korumalıklardan alabilirsiniz.

Başlangıçta Hangi Tip Paten Alınmalıdır?

Paten fiyatları, paten çeşidine ve modellerine göre farklılık göstermektedir. Patene yeni başlayanlar için en ideal tercih fitness patenleridir. Diğer patenler başlangıç aşamasında önerilmez. Temel eğitim sürecini tamamladıktan sonra ihtiyacınıza uygun diğer paten türlerine geçiş yapabilirsiniz.

Patende tekerler büyüdükçe hız da artmaktadır. Bu nedenle başlangıç pateni seçerken buna dikkat etmelisiniz.

Tekerler sertleştikçe daha kaygan olacaktır. Bu nedenle patene yeni başlayanlar daha yumuşak tekerleri tercih etmelidir.

Paten markaları arasında kalıp farkları olabilir. Ancak sakatlıkları önlemek için patenin ayağınızı tamamen sardığından emin olmalısınız.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PATEN SÜRME REHBERİ

Çocuk Pateni Nasıl Seçilmelidir?

Çocuk pateni alırken yapılan en büyük yanlış birkaç numara büyük almaktır. İlerleyen dönemlerde de kullanabilmesi için büyük numaralarda alınan patenler çocukların sakatlanmasına yol açabilir. Bu nedenle çocuk pateni seçerken ayağı tam olarak sardığından emin olmalısınız. Eğer bütçeniz varsa ayarlanabilir patenleri tercih edebilirsiniz. Oyuncakçılarda ya da kırtasiyelerde satılan ucuz ürünlerden uzak durmalısınız. Bu tarz ürünler hem güvenlik hem de verimlilik açısından beklentilerinizi karşılamayacaktır.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PATEN SÜRME REHBERİ

Yetişkin Pateni Nasıl Seçilmelidir?

Kaliteli ve bilindik markaları tercih etmeniz paten sporuna severek devam etmenizi sağlayacaktır. Başlangıç olarak fitness modelleri tercih edebilirsiniz. Ancak ilerleyen dönemde hangi tarzda devam edeceğinizi de belirleyerek uygun bir paten seçebilirsiniz. Pateni almadan önce mutlaka ayağınıza denemeli ve ayağınızı tamamen saran ama sıkmayan bir paten tercih etmelisiniz.

Patene Yeni Başlayanların Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?

Paten yaparken mümkün olduğunca araç trafiğinden uzak ve güvenli bir bölge seçmelisiniz. Trafiğin olduğu bölgelerde mutlaka trafik kurallarına uymalısınız. Yolun sağ tarafını kullanmalısınız ve yüksek sesle müzik dinlememelisiniz. Güvenliğinizi sağlamak için mutlaka koruyucu ekipmanları kullanmalısınız.


Sağlıkla ve sporla kalın!