PLAJ FUTBOLU! FUTBOL AŞKI ZEMİN TANIMAZ!

PLAJ FUTBOLU! FUTBOL AŞKI ZEMİN TANIMAZ!

Plaj futbolu, futbolun çim sahalar yerine kumsalda ve çıplak ayakla oynanan bir versiyonudur. Bu sporun futbol keyfini kum sahalara taşıması ve oldukça keyifli bir yaz aktivitesi olması sayesinde yoğun ilgi görmektedir. İlk dönemlerinde resmi bir lige sahip olmadığından eğlence amaçlı olarak oynanıyordu. Dünya üzerinde ilk kez 1993 yılında Miami’de uluslararası bir organizasyon düzenlendi. 2006’da FIFA tarafından resmiyet kazanması sonrasında ülkemizde de resmi müsabakalar düzenlenmeye başlamıştır. Coğrafi konumun getirdiği avantaj sayesinde ülkenin birçok noktasında bu spor yapılabilir.

PLAJ FUTBOLU! FUTBOL AŞKI ZEMİN TANIMAZ!

Plaj Futbolunun Kural ve Saha Farklılıkları

Plaj futbolunun kural ve saha farklılıkları FIFA’nın resmi olarak düzenlemeler getirmesiyle birlikte belirlenmiştir. Müsabakalar 12’şer dakikalık 3 devre üzerinden oynanır. Eğer üç devre sonunda eşitlik bozulmazsa 3 dakikalık uzatma devresi eklenir. Bu noktada da eşitlik korunursa kazanan penaltı atışlarıyla belirlenir. Oyunun müsabakalarında beşer kişilik iki takım bir diğerine üstünlük kurmaya çalışır. Plaj futbolunda kaleciye bir kez geri pas verilebilir. Top rakibe geçmeden kaleciye ikinci kez geri pas verilmesi durumunda rakip takım sahanın ortasından direkt vuruş hakkı elde eder. Klasik futboldaki gibi sarı ve kırmızı kart uygulamaları plaj futbolunda farklı cezalara sahiptir. Sarı kart gören oyuncu takımını 2 dakika boyunca bir kişi eksik bırakır ve daha sonra girebilir. Kırmızı kartta ise kartı gören oyuncunun yerine 2 dakika sonra farklı bir oyuncu dahil edilir.

35-37 metre boyunda ve 26-28 metre genişliğine sahip sahada oynanır. Sahanın kısa kenarlarından içe doğru dokuzar metre aralıklı, taç çizgilerinin yanında toplam 4 adet sarı bayrak bulunur. Karşılıklı gelen bayraklar ve kale çizgisinin arası ceza alanı olarak nitelendirilir. Penaltı noktası bu hayali çizginin ortasında yer alır. Plaj futbolunun topu da klasik futbolda kullanılandan farklıdır. Özel olarak üretilen topları çok daha yumuşak bir dokuya sahiptir. 70 cm çapa sahip olan topların ağırlığı 400 ve 440 gram arasında farklılık gösterebilir.      

PLAJ FUTBOLU! FUTBOL AŞKI ZEMİN TANIMAZ!

Ülkemizde Plaj Futbolu Müsabakaları

Ülkemizdeki ilk plaj futbolu adımları 2000 ve 2005 yılları arasında atılmıştır. Ulusal Karma adlı plaj futbolu takımı, farklı uluslararası müsabakalarda ülkemizi temsil etmiştir. Daha sonra plaj futbolunun resmiyet kazanmasıyla birlikte TFF, Plaj Futbolu Ligi’ni 2006 yılından bu yana düzenlemektedir. Ülkenin elverişli coğrafi yapısı sayesinde plaj futbolunun yayılışı her geçen gün artmaktadır. Türkiye Plaj Futbolu Milli Takımı da 2007 yılından itibaren uluslararası turnuvalarda mücadele etmektedir. Milliler 2010-2011 sezonunda elit takımlar arasına girme başarısı göstermiştir. Plaj futbolunun son derece eğlenceli olması özellikle gençler arasında yoğun bir ilgi görmesine neden olur. Plaj futbolu aynı zamanda klasik futbol takımlarının altyapıları için de pek çok oyuncu geliştirmektedir.      

PLAJ FUTBOLU! FUTBOL AŞKI ZEMİN TANIMAZ!

Plaj Futbolu İçin Meşhur Plajlar

Bu sporu yapabilmek için ülkelerin coğrafi konumu en önemli kriterdir. Bakımlı ve düzenli bir plaj futbolu sahası dünyanın birçok bölgesinde bulunabilir. Plaj futbolunun kökeni olan Brezilya’da pek çok farklı noktada etkileyici sahalar bulmak mümkün. Bunun yanı sıra Avrupa, Amerika ve Avustralya gibi coğrafyalarda da bu spora duyulan ilginin artması sayesinde sahaların sayısı da yükselmektedir. Türkiye’nin de pek çok farklı noktasında plaj futbolu sahası mevcuttur. Ülkemizdeki en bilinen sahalardan bir tanesi olan Alanya’da yer alan Kleopatra Plajı, yerel turnuvaların yanı sıra uluslararası müsabakaların da yoğun ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda Alanya’daki Milli Egemenlik Plajı, Galip Dere Plajı ve Seferihisar’da bulunan Akarca Mavi Bayraklı Plaj akla ilk gelen sahalardan sadece birkaç tanesidir.

Tüm sportif ihtiyaçların için mağazalarımıza gelebilir ya da decathlon.com.tr’yi ziyaret edebilirsin!




Sağlıkla ve sporla kal!