KAYAK BATONLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

KAYAK BATONLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Kayak, ayakkabı ya da bota bağlı kayaklarla kar üzerinde hareket etmeye dayanan bir spor türü olarak biliniyor. Kış sporları arasındaki en popüler türlerden biri olan kayak, yaklaşık 19. yüzyıldan itibaren Avrupa’dan başlayarak tüm dünyada icra edilmeye devam ediyor. Bu spor temelde; Nordik, Alpin ve serbest stil olmak üzere çeşitli türlerden oluşuyor. Oldukça zevkli bir aktivite olan kayak sporu, profesyoneller tarafından gerçekleştirilmediği ve gerekli araçlar kullanılmadığı zaman tehlikeli olabiliyor. Güvenlik sağlayan temel araçlarından biri de denge ve güç için destek alınan batonlar oluyor. Kar batonu, yalnızca profesyoneller tarafından kullanılması gereken bir araç olarak biliniyor. Bu nedenle dağda amatörce kayak yapanlar genellikle baton kullanmıyor. Kayakla profesyonel olarak ilgilenenlerin kendilerine uygun bir baton alması önem arz ediyor. Ancak bu noktada baton satın alırken göz önünde bulundurulması gereken bazı teknik detaylardan söz etmek gerekiyor.

KAYAK BATONLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Kayak Batonu Ne İşe Yarıyor?

Kayak batonu, sporculara itici kuvvet sağlamasının ve dönüşlerine yardımcı olmasının yanı sıra kaslarını ve eklemlerini rahatlaması bakımından da önemli bir görev üstleniyor. Tüm bunların yanı sıra baton, sporcuların daha dengeli şekilde hareket etmesine de aracılık ediyor. Dönüş esnasında ise batonlar, ağırlığı paylaşarak daha yumuşak şekilde manevra yapabilmeye de yardımcı oluyor. Özellikle dik ve zorlu arazilerde hızı düzenlemek için baton kullanmak kritik derecede önem taşıyor.

Baton, dışarıdan bakıldığında basit bir aksesuar olarak görülse de yeni başlayanların öğrenme sürecine de destek olabiliyor. Öyle ki bu araçlar, yeni öğrenenlerin düşüş sırasında tekrardan ayağa kalkmasına da yardımcı oluyor. Profesyoneller açısından ise doğru seçilmiş bir baton, kayak stilini belirleyecek kadar güçlü etkiler yaratabiliyor. Öte yandan baton, zorlu yarışlar sırasında kas ve eklemler üzerinde ağırlığın azalmasına neden olarak sporcuyu rahatlatıyor.

Kayak Batonunun Özellikleri

Kayak batonu, çeşitli parçaların birleşiminden oluşuyor. Bu parçaların ne işe yaradığı hakkında bilgi sahibi olmak, satın alma sırasında sporcuya yardımcı oluyor. Kayak batonu sapları, genellikle kauçuk ve plastik benzeri malzemelerden oluşuyor. Kayak batonu sapları, sporcunun eline göre ergonomik olarak şekillendirildiği için eldiven giyilse bile kolayca tutulabiliyor. Baton kayışı ise sporcunun bileğine geçerek batonu yönlendirdiği alan oluyor. Bilek ve eldiven kalınlığına bağlı olarak kayışın sıkılığı ayarlanabiliyor. Sepet ise batonun en önemli parçası olarak biliniyor. Sepet, batonun kara saplanmasını önlüyor, dengeyi korumaya ve direğin ağırlığına karşı koymaya yardımcı oluyor.

KAYAK BATONLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Kayak Batonu Modelleri

Kayak batonları birbirine benzer gibi görünse de her bir kayak türü için farklı modeller bulunuyor. Dağda kullanılan kayak batonları, genellikle alüminyum materyalden üretiliyor. Serbest stil kayak batonları ise manevra kabiliyetini artırması için daha kısa boyutta tasarlanıyor. Ayrıca bu batonlarda kolay kavrama için kısa bir tutma bölgesi bulunuyor. Yarış için kullanılan batonlar ise yüksek hıza dayanıklı olabilmeleri açısından sağlam ve kaliteli materyallerden yapılıyor. Alpin kayak batonları, düz bir şaft, rahat bir sap ve standart sert bir sepetle geliyor. Nordik batonlar ise yürüyüş, trekking, kar ayakkabısı, paten ve kros kayağı için tasarlanıyor.

Kayak Batonu Ölçüsü Nasıl Belirleniyor?

Kayak batonu uzunluğu, aslında sporcuların kişisel tercihlerine bağlı olarak değişebiliyor. Yanlış boyutta bir baton, performansı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ancak gerçek bir sporcu, tekniğine ve vücut yapısına uygun baton uzunluğunu kendisi belirleyebiliyor. Bu noktada aklında soru işareti olanlar için boy ve ağırlığa göre hesaplanan uluslararası kayak batonu ölçü 
tablosu bulunuyor. Özellikle bu konu hakkında bilginiz yoksa baton satın alırken bu tabloyu dikkate almanız öneriliyor.



Sağlıkla ve sporla kalın!