BİSİKLETİNİZİN KURULUMUNU KENDİNİZ YAPMAK İSTER MİSİNİZ?

BİSİKLETİNİZİN KURULUMUNU KENDİNİZ YAPMAK İSTER MİSİNİZ?

Yeni yılda hayatınıza bisiklet sporunu katmak istiyorsunuz ya da mevcut bisikletinizi yükselterek seviyenizi yukarı taşımak ve hedeflerinizi büyütmek niyetiniz var. Veya çocuğunuza bir bisiklet alarak onu iki tekerin özgür ruhuyla tanıştıracaksınız. Kısacası bir bisiklet öyle veya böyle hayatınıza girecek…

decathlon.com.tr’de çocuk bisikletleri dahil olmak üzere tüm disiplinlere ait bisikletleri bulabilir, mağazalarımızda olduğu gibi internet sitemizde de gerek beden, gerek komponent konusunda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Alışverişinizi online yapmak istediniz ve decathlon.com.tr‘den aradığınız bisikleti buldunuz. Siparişinizi verdikten sonra belirtilen teslimat süresi içerisinde gelen bisikletinizi kurulum için herhangi bir bisikletçiye götürmemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü farklı bir bisikletçiye götürdüğünüzde bisikletiniz garanti kapsamı dışında kalmaktadır. Kurulum için size en yakın mağazamıza haftanın her günü 10:00-22:00 arası götürerek, bisiklet departmanındaki takım arkadaşlarımızdan ücretsiz ve profesyonel destek alabilirsiniz.  

Bir diğer seçeneğiniz ise; birkaç basit alet ile kolları sıvayarak kurulumu kendiniz yapabilirsiniz. Kurulum sırasında güzel bir müzik ve sıkı bir kahve sizi motive edecektir. Kahve ve müziğe ek olarak sizin için hazırlamış olduğumuz bisiklet kurulum videomuzu izleyebilir, takıldığınız noktalarda Optimum Decathlon mağazasından takım arkadaşımız Mert’in açıklamalarını dinleyebilirsiniz.

O halde videomuza paralel bir şekilde, adım adım bisiklet kurulumuna başlayalım mı?

Adım 1: Kutu Açılımı ve Parçaların Dikkatlice Çıkarılması

Tarafınıza ulaşan bisikletinizi ilk olarak dikkatli bir şekilde kutusundan çıkarın ve birbirine bağlanmış olan parçaları yine aynı dikkatle birbirinden ayırın. Herhangi bir çizilmeye karşılık kadronun bazı noktalarının stickerlar ile kapatılmış olduğunu göreceksiniz. Bu sticker’ları da çıkarabilirsiniz.



Adım 2: Ön Frenin Açılarak Ön Tekerin Monte Edilmesi

Kadroya sabitlenimş bir şekilde gelen ön tekeri yerine monte etmek için videoda da göreceğiniz gibi ön fren pabuçlarını açıp, bir poşet içerisinde gelen jant mandallarını tekerin göbeğine yerleştiriyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta; poşet içinde çıkardığınız jant mandalında iki adet yay göreceksiniz. Bu yayları tek tarafa değil, hem sağa hem sola yerleştirerek mandalı tekere monte edin.  Ardından amortisör bacaklarının altında bulunan yuvaları baz alarak tekeri yerleştirin ve mandalın boşluğunu almak için video’daki gibi mandalı çevirin. 45 derecelik açıda bir direnç göstermeye başladığı an avucunuz içiyle mandalı kapatıp işlemi sonlandırabilirsiniz. Tekeri takmak için açmış olduğunuz frenleri kapatmayı sakın unutmayın.

Adım 3: Pedallar

Pedalları takarken bir pedal anahtarı ya da İngiliz anahtarı kullanmanız gerekir. Dikkat etmeniz gereken; pedallarda sağ-sol farkı olduğu bilmek. Pedalların üst ya da iç kısmında R (Right/Sağ) veya L (Left/Sol) yazar. Bu işaretlere dikkat ederek pedal veya İngiliz anahtarı ile pedallarınız takabilirsiniz. Gress yağınız varsa, takmadan önce pedalların vidalarını çok az yağlamanız sonraki sökme/takma işlemlerinde büyük kolaylık sağlar.



Adım 4: Fren Ayarları

Bisikletinizin videodaki gibi v-brake yani pabuç fren olduğunu düşünelim. Pabuç frenlerde dikkat etmeniz gereken, fren bacaklarının paralel bir şekilde hareket etmesi gerekir. Tekeri çevirdiğinizde olası bir problemi çok rahat tespit edebilirsiniz. Bacaklar paralel hareket etmiyorsa yıldız tornavida alıp fren bacaklarındaki vidalarda ufak sıkılaştırma/gevşetme ayarları yapmanız yeterli. Pabuçlardan biri sürtme yapıyorsa bu sefer 5 numaralı bir alyana ihtiyacınız olacak. Alyanla pabucun konumunu ayarlayarak sıkmanız yeterli. Herhangi bir yalamaya sebebiyet vermemek için, Mert’in de dediği gibi bu işlemlerde aşırı bir güç uygulamamaya özen gösterin.

Adım 5: Vites Ayarları

Vites ayarı gerek performansınız gerek bisikletinizin sağlığı gerekse de güvenliğiniz için çok ama çok önemli.  Ön vitesle başlayalım. Vitesin üzerinde H (High) ve L (Low) vidalarını göreceksiniz. İlk işlem zinciri en alta, en küçük dişliye getirin. Bu noktada zincirin sürtme yapıp yapmadığına dikkat edin. Bir sürtme varsa L vidasını saat yönünün tersine çevirerek zinciri sürttüğü noktadan uzaklaştırın. Ardından ön vitesi en büyük dişliye getirin ve zinciriniz dışarıya atmaması için H vidasını sıkılaştırın.

Arka vitese geçelim… Arka viteste de H ve L vidalarını göreceksiniz. L vidası burada en büyük dişlinin, sınırlarını belirliyor. H vidası ise en küçük dişlinin sınırlarını belirliyor. Ve arka aktarıcının konumuna, sıkılığına bakarak vidalarda gerekli ayarlamaları yapın. Bu ayarlama çok önemli çünkü yanlış ayarlanmış arka vites aktarıcının janta sıkışmasından, zincirin atmasına kadar birçok probleme zemin hazırlar.



Adım 6: Gidon Boğazı Kontrolü

Gidon boğazının sıkılığını mutlaka kontrol edin. Bunun için 5 numaralı alyanla gerekli kontrolleri yaparak, boşluk varsa iyice sıkın. Aynı şekilde gidonu tutan ön kısımdaki vidaları da aynı alyanla iyice sıkın. Gevşek vidalar sürüş sırasında gidonun dönmesine ve ciddi kazalara sebebiyet verebilir.

Adım 7: Gidonunuz Demonte Şekilde Geldiyse…

Gidon boğazının ön tarafındaki dört vidayı da sökün. Ardından gidonu en iyi açıyla ve iyice ortalayarak boğaza yerleştirerek kapağı kapatın ve vidaları iyice sıkın. Vidaların sıkılığından emin olun. İyi sıkılmamış vidalar sürüş sırasında gidonun aşağı doğru dönmesine ve ciddi kazalara neden olur. Bir diğer önemli nokta ise; gidon açınızın doğru olması. Hem bisikletin önüne geçerek hem de sele üzerinden mutlaka açı kontrolü yapın. Doğru açıyı yakaladıktan sonra vidaları son kez kontrol edin ve sıkı olduklarından emin olun.

Bisikletiniz temel seviyedeki tüm kurulumunu ve ayarlarını yapmış oldunuz. Bu işlemlerin yanı sıra; tekerlerin akortlarına, bisikletiniz dağ bisikleti ise amortisör kontrolüne dikkat edin.

Tüm bisikletlerimizin kadro, gidon ve gidon boğazının ömür boyu garantisi olup, parça garantisi 2 yıldır. Parça garantisinin içine dış lastikler girmemektedir. Bisikleti almış olduğunuz günden itibaren ilk 6 ay içerisinde mağazalarımızda ücretsiz bakım hakkınızın olduğunu sakın unutmayın.

Bol pedallı günler dilerim!

Sağlıkla ve sporla kalın!


Videoda bisiklet kurulumunu anlatan takım arkadaşımız Mert Yıldırım’a teşekkür ederiz.

BİSİKLETİNİZİN KURULUMUNU KENDİNİZ YAPMAK İSTER MİSİNİZ?

Efe Subaşı

Decathlon Türkiye Atölye Lideri