BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

Bisiklet sezonu kapandı (mı) ? Sezonluk bisikletçi değilim, 4 mevsim pedalım döner diyenlerdenseniz kışın bisiklet üzerinde giyim konusunda bazı önerilerimiz var.

Hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı, yağmurun bizleri serinlettiği şu günlerde sele üzerinde iseniz giyiminizde birtakım değişikliklere gitmeniz gerekiyor. Bu değişikilkler hem performansınız hem de konforlu bir sürüş için önemli değişikliklerdir.

Öncelikle doğru sanılan bir yanlışa değinelim. Soğuk günlerde spor yaparken –bisiklete binerken- gündelik yaşamdaki gibi kat kat giyinmek sizi hem performans, hem konfor hem de sağlık açısından negatif yönde etkileyecek bir yanlıştır. Uzmanların dediği gibi kat kat giyinmek sizi daha çabuk ve kolay ısıtır ama bu bilgi bisiklet tepesindeyken tüm doğruluğunu kaybeder. Çünkü bisiklet üzerindeyken ya da daha genel anlamda spor yaparken vücudun otomatik soğuma mekanizması terleme devreye girer. Bu noktada terinizi en iyi şekilde dışarı atabilmeniz, vücudunuzu kuru tutmanız yukarıda da değindiğim gibi sağlığınız, performansınız ve konforunuz için çok çok önemlidir. Teri dışarı zamanında ve hızlı bir şekilde atabilme ise doğru giyim terichleri ile sağlanır. Bu bilgi sadece bisiklet sporu için değil, tüm sporlar için geçerlidir. Şimdi kışın bisiklet giyiminde kullanmanız gereken ürünlere göz gezdirelim.

BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

İçlik

Yumuşak, esnek malzemesi ve hava alabilen yapısı sayesinde teri kolaylıkla dışarı atmanızı sağlayacak olan içlikler kış mevsiminin vazgeçilmezidir. Genellikle uzun kollu oldukları gibi kimi zaman kolsuz içlikler de olabilmekte.

İçlik alırken dikkat etmeniz gerekenler; çabuk kuruma özelliğine sahip olmalı ve doğru bedeni seçmelisiniz. Vücudunuza yapışacak şekilde beden tercihinde bulunmanız gerekmekte çünkü içlikten tam performans almak istiyorsanız vücudunuzu kusursuz bir şekilde sarmalıdır. Bol olan, bedeninize tam oturmayan içlikler sizi sıcak tutmayacağı gibi terinizi dışarı atmakta da zorlanacaktır. Son olarak; içliklerin de uyku tulumları gibi extreme-comfort sıcaklık aralıkları vardır. Kullanacağınız hava sıcaklığına, bölgeye bağlı olarak tericihinizi yaparken bu özelliğini de dikkate almanız sürüşünüz için oldukça önemlidr.

İçliklerin bakımı da önemli bir konu. Dikkat etmeniz gerekenler; makineye ters çevirip atın, kuru temizlemeye vermeyin ve mümkünse yumuşatıcı gibi maddeler ile yıkamayın. Yıkandıktan sonra kuruması için kalorifer üzerine koymayın.

BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

Yağmurluk&Rüzgarlık

Yağmurluk ve rüzgarlıklar dış görünüş olara birbirine çok benzeyen ama teknik olarak birbirinden çok farklı ürünlerdir. En temelinde; biri yağmurdan sizi korurken, diğeri rüzgara karşı sizi korur.

Bisiklet özelinde bilgi vermem gerekirse; Yağmurlukların ısı yalıtımı olmamakla birlikte birincil görevi yağmurdan korumaktır. Fakat teri dışarı atmanızı sağlayacak, hava sirkülasyonu sağlayacak havalandırmaları bulunur. (Sırt kısımlarda veya koltuk altlarında) Yağmurluk satın alırken su geçirmezlik oranına bakmanız gerekir. Örneğin; 2500 mm su geçirmenzlik özelliğine sahip bir ürün 2500 mm su basıncına kadar sizi korur anlamına gelir. Buna ek olarak; kaç saate kadar koruma özelliğine sahip olduğunu da araştırmanızda fayda var.    B’twin yağmurluklarımızda kumaşın nefes alan özellikte olup olmadığını öğrenmek için buharlaşma direnci ölçülür. Bu direnç azaldıkça, kumaşın spor esnasında vücuttan çıkan su buharını dışarı atma oranı artar. Bir diğer deyişle nefes alma özelliği artar.

Yağmurlukların bakımında da dikkat etmeniz gerekenler aşağı yukarı içliklerdeki gibi. Ters çevirerek yıkamanız, en fazla 30 derecede makineye atmanız, kalorifer üzerinde kurutmamanız ve kuru temizlemeye vermemeniz gerekir.

Rüzgarlıklara gelecek olursa; rüzgarlı havalarda hem sağlığınız açısından hem de sürüş kaliteniz açısından oldukça önemli bir bisiklet tekstil ürünüdür. Bilhassa kafadan yediğiniz rüzgarlarda sizin en büyük destekçinizdir. Hem genel anlamda hem de bisiklet özelinde rüzgarlıklarda ilk dikkat etmeniz gereken rüzgarlığın dokuma sıklığıdır. Dokuma sıklığının fazla olması, hem rüzgara karşı direnç anlamında hem de ürünün zarar görmesi, yıpranması anlamında kaliteli bir ürün olduğunu gösterir. Rüzgarlıklar da yağmurluklar gibi nefes alabilme özelliğine sahip olmalı. Ve vücudu tam sarması tam performans almanız açısından çok önemlidir. Rüzgarlık ile alt katman arasında hava kaçması, içeride hava şişkinliği olması üründen verim alamamanız anlamına gelmekle beraber gribal durumları da beraberinde getirir.

Yağmurluk sınıfında bir de kask yağmurlukları vardır. Kullanımı çok yaygın olmasada yağışlı havalarda kafanızı ve kaskınızı koruması açısından oldukça kullanışlı ve bence gerekli ürünlerdir.

BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

Buff&Boyunluk&Kask Altı Bere

Kışlık bisiklet giyiminde bir diğer önemli ürün ise buff&boyunluklardır. Farklı şekillerde kullanım avantajı sunarlar. Boyunluk, bileklik, ağız ve burnu kapayarak, komple kafanızı örterek, bandana gibi…

Kışlık boyunluklar daha kalın kumaştan olur, yazlık olanlar ise haliylen daha ince bir kumaş yapısına sahiptir. Alırken dikkat etmeniz gerekenler; Farklı kullanım şekilleri olduğu için sık sık esneme durumları söz konusu. O yüzden dikiş yerlerine ve esnekliğine dikkat etmeniz gerekir.

Kask altı bereler ise; özellikle karlı havalarda, sıcaklığın 0 derecenin altına düştüğü zamanlarda yardımınıza koşar. Çok ince ve kafanıza tam oturan bir yapıya sahip olup, bazı modeller kulakları da kapsar. Kimi modeller ise sadece kafa kısmınızı örter. Kask altı berelerin üzerine kaskınızı rahatlıkla takabilirsiniz. Herhangi bir rahatsızlık yaşamanız söz konusu olmaz.

BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

Kışlık Eldivenler

Kışlık bisiklet eldiveni dendiğinde ilk akla gelen uzun parmak eldivenlerdir. Soğuk kış günlerinde parmaklarınızın donacak kadar soğuması hem fren kollarını iyi kavramanız açısından hem de sürüşe konsantre olmanız açısından negatif bir durumdur. O yüzden ısının 5 derecenin altına düştüğü zamanlarda uzun parmak eldiven tercih etmeniz yerinde bir aksiyon olacaktır. Elbette 5 derece altında kullanılmalı gibi bir kural yok. Bu tamamen bisikletçinin soğuk/üşüme eşiği ile alakalı.

Uzun parmak eldiven tercih ederken mümkün olduğunca parmaklarınızı tam kavrayan modeller tercih edin. Yani fren kollarını sıktığınızıda kolu hissedin. Kolu hissetmediğiniz, kalın eldivenler fren kolunu iyi kavrayamamanıza neden olabilir. Ek olarak; parmak uçları dokunmatik yapıda olan eldivenler, sürüş sırasında ya da molalarda telefonuyla ilgilenen pedalşörler için büyük kolaylıktır.

BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

Ayakkabı Kılıfları

Özellikle spd ayakkabı kullanan kullanıcıların yağışlı havalarda kullandığı kılıflardır. Ayakkabınızı komple kavrar ve kaval kemiğinize doğru uzayarak iyi bir koruma sağlar. Sürüş sırasında ayaklarınızın sırılsıklam olmasının ciddi anlamda sizi olumsuz etkileyecek bir durum olduğunu düşünürsek ayakkabı kılıfları oldukça önemlidir.

Bu kılıflar genellikle neopren yapıda olurlar ve tabanları açılı yapıda olduğu için yürüme sırasında kılıfa herhangi bir zarar vermezsiniz.

Yağmura ek olarak ayaklarınızı soğuğa karşı da koruma altına alır.

BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

Kışlık Taytlar

Kışlık taytlar genel olarak uzun bacaklı olurlar ve kumaşları yazlık taytlara göre daha kalın olur. Sıcak tutma özelliklerinin yanı sıra ısı yalıtımı özelliği bu ürünlerde de karşımıza çıkar. Performans sırasında hareket özgürlüğü sağlaması açısından esnek yapıları olur. Kumaşları genellikle Polyester ve Elastan karışımıdır.

Pedlerin kalitesi ise standart olmamakla beraber kullanıcının hangi segment kullanıcı olduğu ve ne kadar yoğunlukta kullanacağı belirleyici faktördür.

Temizlik ve bakımlarında dikkat etmeniz gerekenler diğer ürünler ile aynıdır. En fazla 30 derecede, ters çevirerek yıkamanız gerekir. Yıkama sonrası kuru bir ortamda kuruması gerekir. Kalorifer üstü ya da ufo karşısı gibi direk sıcağa maruz kalacağı şekilde kurutmamanız gerekir.

Bol pedallı bir kış diliyoruz!

Sağlıkla ve sporla kalın!

BİSİKLET SEZONU KAPANDI (MI)? 4 MEVSİM PEDALI DÖNENLERE GİYİM TAVSİYEL

Efe Subaşı

Decathlon Türkiye Atölye Lideri