BİSİKLETÇİLER İÇİN YOGA HAREKETLERİ

BİSİKLETÇİLER İÇİN YOGA HAREKETLERİ

Bisiklet selesi üzerinde daha uzun süre konforlu şekilde durabilmek, sürüş kaynaklı ağrı, acı ve kasılmaları önlemek için yoga rutinleri oldukça etkilidir. Doğru yoga hareketleri bisikletçinin merkez bölgesini güçlendirdiği gibi vücudun her bir bölgesini esnetir. Özellikle uzun süreli yorucu bisiklet yolculuklarının ardından yapılacak yoga hareketleriyle bacaklar, omuzlar, sırt ve kalça bölgeleri esner, rahatlar. Bu şekilde kas ağrılarının önüne geçilir ve bisiklet kullanmak çok daha keyifli bir aktivite haline gelir. Üstelik bunun için gereken yoga malzemeleri sadece basit bir matla sınırlıdır. Bisiklet kullananlar çoğu zaman yoga ekipmanları olmadan da yoga yapabilir. Özetle, bisiklet ve yoga mükemmel bir denge yaratır. Bisiklet kasları çalıştırır ve güçlendirir, yoga ise çalışan kasları rahatlatır ve tüm vücudun direncini artırır. Peki bisiklet sürenler hangi yoga hareketlerini yapabilir? Hangi yoga duruşlarıyla çok daha rahat ve güvenli bir sürüş deneyimi elde edilebilir? Sizin için araştırdık.

BİSİKLETÇİLER İÇİN YOGA HAREKETLERİ

Uttanasana (Ayakta öne doğru eğilme)

Uttanasana duruşu için öncelikle ayakta dik şekilde durun ve burundan nefes vererek dizlerinizi kırmadan öne doğru eğilebildiğiniz kadar eğilin. Eğer belinizde bir sorun varsa bacaklarınızı kırarak duruşu rahatlatabilirsiniz. Bu şekilde nefes alıp vermeye devam edin. 30 saniye kadar duruşta kalın ve yavaş yavaş nefes vererek ayağa kalkın. Ayakta öne doğru eğilme hareketi bisiklet kullanırken kısalan arka bacak kaslarınızı esnetir, sırt ve göğüs kaslarınızın açılmasına yardımcı olur.

BİSİKLETÇİLER İÇİN YOGA HAREKETLERİ

Adho Mukha Svanasana (Aşağıya bakan köpek)

Aşağıya bakan köpek pozisyonu için önce dört ayak üzerinde durun. Ayaklarınızı birleştirdikten sonra kalçanızı kaldırın. Topuklarınızı matın arkasına götürdükten sonra boynunuzu başınızı eğerek uzatın. Bir üçgen halini almış olacaksınız. Birkaç derin nefes alıp verin. Aşağıya bakan köpek, bisiklet sürücüsüne enerji veren, üst ve alt arka bacak ile ön ayak bileği kaslarını esneten ve rahatlatan bir harekettir. Bisikletçiler için bir diğer avantajı da el, kol ve bacakları kuvvetlendirmesidir.

BİSİKLETÇİLER İÇİN YOGA HAREKETLERİ

Balasana (Çocuk pozu)

Dizlerinizin üstünde oturun, başınızı yere koyun ve kollarınızı öne doğru uzatın. Bu noktada tüm ağırlığınızı mata vererek kendinizi rahat bırakın. Derin nefesler alıp verin. Çocuk pozu tüm sporlardan önce ve sonra yapılabilecek son derece rahatlatıcı bir harekettir. Tüm vücudun, özellikle de sırt, bel, göğüs ve kolların esnemesini sağlar. Bisikletçiler zorlu yolculuklardan önce ve sonra bu hareketi yaparak hem zihinsel hem de bedensel olarak mükemmel bir rahatlık elde edebilir.

BİSİKLETÇİLER İÇİN YOGA HAREKETLERİ

Vrksasana (Ağaç duruşu)

Ağaç duruşu özellikle zihinsel olarak denge sağlamaya yardımcı olan önemli bir yoga duruşudur. Ağaç duruşu için öncelikle dik durun ve kollarınızı yukarı kaldırarak avuç içlerinizi havada birleştirin. Ardından tek ayağınızı kaldırın ve diğer bacağınızın üst iç tarafına ayağınızı paralel gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde bir süre dengede kalın ve düzenli nefes alıp vermeye devam edin. Ağaç duruşu tüm sporcular için en önemli konulardan olan konsantrasyon, sabır ve odaklanma için oldukça kritiktir. Omurga esnekliğini artırmak ve enerji kazanmak için düzenli olarak yapılması tavsiye edilir.

BİSİKLETÇİLER İÇİN YOGA HAREKETLERİ

Trikonasana (Üçgen)

Üçgen hareketi için öncelikle yana doğru geniş bir adım atın. Sol ayağı 45 derecelik bir açıyla dışa doğru çevirirken diğer ayağın ileriye doğru bakmasını sağlayın. Omuz dik bir şekilde ayağınıza doğru eğilin. Diğer eliniz başın ters yönünde dik olarak yukarıyı göstermeli. Bu şekilde nefes alıp verin ve vücudunuzu yavaş yavaş esnetin. Üçgen, uzun süre gidon üzerine kapanarak bisiklet süren bedenin yanlara doğru esnemesini sağlar. Bu hareketle aynı anda kol, bacak, kalça ve merkez bölgesi esner ve rahatlar. Üçgen hareketi, iskelet sistemi üzerinde bisiklet sürerken oluşan baskının minimize edilmesine de yardımcıdır.


Sağlıkla ve sporla kalın!