TRAMBOLİN TERCİHİ, KULLANIM ŞEKLİ VE ZAYIFLAMAYA ETKİSİ

TRAMBOLİN TERCİHİ, KULLANIM ŞEKLİ VE ZAYIFLAMAYA ETKİSİ

Trambolin dendiğinde sıklıkla; çocukların üzerinde zıplayarak eğlendiği ya da sirklerde akrobatik gösteriler için kullanılan bir eğlence aleti akla geliyor. Oysa trambolinin pek çok kası çalıştırarak, bedenin denge ve konsantrasyon duygusunu güçlendirmede oldukça etkili olduğunu belirtmek gerekiyor. ABD’li jimnastikçi George Nissen tarafından ilk kez 1936 yılında, spor aktivitelerinde kullanılmaya başlanan trambolin; zıplama, takla atma gibi jimnastik hareketleri aracılığıyla, havada olmanın tadını çıkarmak isteyen sporseverler için sıra dışı ve eğlenceli bir alternatif sunuyor. Nitelikli hareketten hoşlanan herkesin severek kullanabileceği bu alet, vücudu güçlendirirken, aynı zamanda beyin üzerinde de olumlu etkilerde bulunuyor.

TRAMBOLİN TERCİHİ, KULLANIM ŞEKLİ VE ZAYIFLAMAYA ETKİSİ

Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Yaylarla ve kaymaz ayaklarla desteklenen metal bir çerçevenin içerisindeki esnek ve güçlü kumaş tabaka veya ağdan oluşan bu alet, sıçrama tahtası ya da trambolin olarak adlandırılıyor. Yüksek kondisyon gerektiren bu aletle spora başlamadan önce, ısınma egzersizleri yapmayı es geçmemek gerekiyor. Böylelikle antrenmanlar esnasında yaşanacak ani krampların da önüne geçilebiliyor. Egzersiz yaparken, aynı zamanda dambıl gibi ağırlık ekipmanları da kullanılabiliyor. Ağırlıklar sayesinde, egzersizlerin kaslar üzerindeki etkisi ve zorluk dereceleri arttırılabiliyor. Bu da yapılan hareketlerin, bir süre sonra vücudu şekillendirmeye başlayacağını ve nispeten kısa bir süre içinde bu sonuçların beden üzerindeki etkilerinin fark edilebileceğini müjdeliyor.
Trambolinle egzersizlere yeni başlayacak olanlara öncelikle 5 dakikalık seanslar öneriliyor. Zamanla, esnek zemine adaptasyon yükselip kaslar güçlendikçe, seans süreleri de artırılabiliyor. Sözgelimi, haftalık 3 seans ile başlanan egzersizlere, günlük 3 seans olarak devam edilebiliyor. Yeni başlayanlara, ayaklarını esnek yüzeyden ayırmadan yavaş tempoyla hafif zıplama hareketleri öneriliyor. Esnek yüzeyde dengeli duruşa alışıldıktan sonra, yürüyüş ve koşu egzersizlerine geçilebiliyor. Örneğin Jumping Jaks ya da Core Rotation hareketiyle koordineli şekilde ağırlık kullanarak ya da denge aleti ile egzersizlerin zorluk ve etki derecelerini arttırmak mümkün olabiliyor.

TRAMBOLİN TERCİHİ, KULLANIM ŞEKLİ VE ZAYIFLAMAYA ETKİSİ

Trambolin ile Eğlenerek Zayıflayın

Spor söz konusu olduğunda, farklı alternatifleri değerlendirmekten hoşlananlar için trambolin egzersizleri hem nitelikli hem de de eğlenceli bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Zayıflama ve kondisyon kazanma noktasında, etkili sonuçlar veren egzersizler; kol, bacak, bel ya da göğüs için yapılan hareketlerle tüm vücudu çalıştırıyor. Zıplarken koşmak, dönmek, takla atmak, ağırlıklar ile çalışmak, kısa zamanlı egzersizde dahi kalori yakımını olumlu yönde destekliyor ve vücuda zindelik kazandırıyor. Fitness, koşu ya da yüzme egzersizlerinde olduğu gibi, metabolizma hareketlerine hızla ivme kazandırabilen trambolinle egzersiz hareketleri, toksinlerin ter yolu ile vücuttan atılımını da sağlıyor.
Trambolin egzersizleriyle bölgesel değil, tüm vücudu kapsayan bir zayıflamanın gerçekleştiğini hatırlatmak gerekiyor. Büyük kas gruplarını çalıştıran ritmik sıçrama hareketleri, nefes alış ve kan akış temposunu arttırarak, kalp ritmini düzenliyor. Bu sayede hücrelere daha fazla oksijen taşınırken, bedenin enerji seviyesi yükseliyor. Trambolin üzerinde koşu egzersizleri, sert zemin üzerinde koşu egzersizleriyle kıyaslandığında, eklemlerde hissedilen yıpratıcı tesirleri en aza indiriyor. Bu da sırt ve eklem sorunlarında çözüme yönelik pozitif etkiler uyandırıyor. Trambolin sıçrama egzersizleri, lenf dolaşımını ve bağırsak hareketlerini uyararak, toksinlerin atılımını hızlandırıyor. Bu sayede bağışıklık sistemi de güçlenmiş oluyor.

Trambolin Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Denge ve konsantrasyonu güçlendiren trambolin seçimi yapılırken, güçlü ve zayıf olarak sınıflandırılan zıplama alanlarına dikkat etmek gerekiyor. Trambolinin kullanılacağı mekandaki tavan yüksekliği bu seçim kararını şekillendiriyor. Trambolin nispeten kolaylıkla taşınabilen bir alet olduğu için, onu yalnızca spor salonu ya da ev gibi kapalı alanlarda değil park ve bahçelerde kullanabilmek mümkün olabiliyor. Bu noktada katlanabilir trambolin modelleri yaz mevsiminde, açık havada kullanmak üzere dilediğiniz yere taşıma imkânı sunuyor. Tutmalı trambolin modelleri ise, farklı kas gruplarını çalıştıran egzersizleri ve güvenli kullanım avantajlarıyla öne çıkıyor.

Sağlıkla ve sporla kalın!