JİMNASTİK SPORUNUN ÇOCUK GELİŞİMİNE FAYDALARI NELERDİR?

JİMNASTİK SPORUNUN ÇOCUK GELİŞİMİNE FAYDALARI NELERDİR?

Jimnastik, vücudun fiziksel yapısını düzeltme ve geliştirme amacı ile gerçekleştirilen bir spordur. Kadın ve erkek için ayrı ayrı antrenman türleri bulunan jimnastik sporu farklı alt branşlardan oluşur. Aletli ve aletsiz olarak yapılabilen spor ile vücuda esneklik ve çeviklik kazandırıldığı gibi, güçlenmesi de sağlanır. Artistik, ritmik, trambolin genel ana dalları arasında bulunurken step aerobik, pilates, zumba, cross fit gibi pek çok tür de alt dalları arasında yer alır. Jimnastik, çocuklarınızın herhangi bir spor dalına yönelmeden önce fiziksel ve ruhsal gelişimine katkısı büyük olan bir branştır.

JİMNASTİK SPORUNUN ÇOCUK GELİŞİMİNE FAYDALARI NELERDİR?

Jimnastik Sporuna Neden Çocuklukta Başlanmalıdır?

Çocuğunuz minimum 3 yaşında jimnastik sporuna başlayabilir. Yaş aralığı; çocukların yetiştirilme tarzına, karakterine ya da komut almasına göre farklılık gösterebilir. Ancak diğer sporlardan erken başlatılarak öne geçer. Kız ve erkek fark etmeksizin herkesin yapabileceği olimpik bir spordur. Jimnastik hareketleri sayesinde çocuğunuzun fiziksel gelişiminde olumlu yönde değişmeler gözlemlenir. Jimnastik egzersizleri, çocukların estetik bir görüntüye sahip olmalarını ve boylarına göre kilo ve kaslarını dengelemelerini sağlar. Vücutları küçük yaşta esnek olan çocukların spor ile doğru şekil almaları ve branş değişikliği yapsalar da, takım ve bireysel sporlara bir adım önde başlamaları jimnastik branşı ile mümkün olur.
Spora okul öncesi dönemde başlanarak kas ve kemik yapılarının güçlenmesi, sürat kontrolü ile sinir ve kas koordinasyonu sağlanır. Çocuğunuzu spora 5 yaşında başlatarak belli bir fiziksel olgunluğa erişmiş olduğundan, bazı hareketleri daha kolay yapmasını sağlarsınız. Küçüklere göre çok daha rahat takla atması önemli bir aşama olduğundan, 5 yaş en idealidir. Çocuklar, doğru yönlendirme ve sıkı takip ile zor hareketleri de yapabilir. Günde en az 1 saat hareket eden çocuğun, fiziksel ve ruhsal gelişiminde olumlu yönde gelişmeler görülür. Çocukların gelişen teknolojiye olan merakı ile hareketsiz kalmaları azımsanamayacak kadar gerçektir. Bu yüzden küçük yaşta spora başlayan çocuklar yaşıtlarından önde olur.

JİMNASTİK SPORUNUN ÇOCUK GELİŞİMİNE FAYDALARI NELERDİR?

Jimnastik Sporunun Çocuk Gelişimine Faydaları 

Sporun çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin herkese gerek fiziksel gerekse de ruhsal olarak faydası vardır. Jimnastik sporunun pek çok alt dalı ve egzersizi vardır. Çocuğunuz için tercih yaparken geniş bir alternatife sahip olursunuz. Her bir alt branşının farklı faydaları olduğu için, ileriki yaşlarında etkilerini rahatlıkla görebileceğiniz bir spor dalıdır. Jimnastik sporu bir altyapı görevi görür. Çocuğunuzun yaşına, boy ve kilosuna göre hazırlanan doğru program ile kuvvet, koordinasyon ve esneklik ve çabukluk kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun fiziksel uyumu için en ideal sporlardan biridir. Fiziksel faydaları arasında bedenini bilinçli kullanmayı öğrenmesi ve denge de yer alır.
Küçük yaşlarda jimnastik yapmaya başlayan çocuklarda ileriki yaşlarda vücut kontrolü ve hakimiyet görülür. Duruş bozukluklarının giderilmesine ve denge sorunu yaşamamalarına yardımcı olur. Karakter anlamında ise özellikle iletişim kuramayan çocukların sosyalleşebilmesi, sorumluluk bilinci içerisinde büyümesi ve farklı alanlarda başarı göstermelerini sağlar. Girişken ve aktif çocuklar yetişmesi için jimnastik uygun bir spordur. Jimnastik yapan çocukların yaşıtlarına göre daha olgun ve bilinçli davrandığı ortaya çıkmıştır. Son dönemlerde çocuklarda hiperaktivite sıklıkla görülür. Bu durumda jimnastik sporu ile ilgilenen hiperaktif çocukların daha sakin davrandığı kanıtlanmıştır. Kas ve kemik yapıları ile bedeni güçlenen çocuklar, daha sağlıklı ve dayanıklı olurken aynı zamanda ruhsal olarak da sorumluluk bilincine sahip olgun bir birey olarak yetişir. Bu yüzden çocuklarınız erken yaşta jimnastik sporuna başladığında, ruhsal ve fiziksel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlar.


Sağlıkla ve sporla kal!