BARFİKS HANGİ KAS GRUPLARINI ÇALIŞTIRIR?

BARFİKS HANGİ KAS GRUPLARINI ÇALIŞTIRIR?

Vücudun kendi ağırlığı kullanılarak uygulanan egzersiz yöntemlerinin başında gelen barfiks, iki ayak üzerine oturtulmuş ve yüksekliği ayarlanmış yuvarlak demirden ya da tahtadan yapılan bir tür jimnastik aracıdır. Son dönemde artan sağlıklı yaşama bilinci; barfiks, squat, şınav gibi cross training antrenmanlarının yaygınlaşmasını sağladığından, bu sporlar için tasarlanan ekipmanlar hem çeşitlenmiş hem de kolay ulaşılabilir hale gelmiştir. Örneğin, kapıya ya da duvara monte edilebilen çeşitli formlardaki barlar ile evde de çeşitli antrenmanlar yapılabilir.

BARFİKS HANGİ KAS GRUPLARINI ÇALIŞTIRIR?

Nasıl Çekilir?

Barfiks, cross training antrenmanları arasında en zor olanıdır ve ilk denemelerin başarısızlıkla sonuçlanması muhtemeldir. Tam ve doğru çekebilene kadar, barın üzerinde mümkün olan maksimum sürede asılı durmak ve en ufak bir yükselmeyi bile küçümsememek gerekir. Disiplinli bir antrenman takvimine uyduğunuzda kaslarınız güç ve esneklik kazanacağı için, barın üzerine yükselmek artık o kadar da zor olmayacaktır.

- Daha rahat ve verimli bir spor deneyimi için, bar kollarınızı tam yukarı uzattığınızda parmak uçlarınızla dokunabileceğiniz bir yükseklikte olmalıdır.
- Barın üst tarafında ise en azından çene hizanızdan yukarısını rahatça dik tutabileceğiniz kadar boş bir alan bulunması gerekir.
- Kollar omuz genişliğini biraz geçecek şekilde açılır ve bar, avuç içleri karşıya bakacak şeklide tutulur.
- Bar tutulduğunda ayaklar yere değmemeli; tüm omuz, sırt, kol ve karın kasları gergin olmalıdır.
- Barfiks hareketinin daha verimli olması için kol açıklığı arttırılabilir ve vücut üst bölgesinin bar seviyesinden mümkün olduğunca yukarı çekilmesi hedeflenir.
- Barfiks esnasında sırt başta olmak üzere tüm vücut gergin olmalıdır.
- Barda yükselmek için acele edilmemeli ve hareket tam bir konsantrasyonla, düzenli nefesler eşliğinde yapılmalıdır.
- Hareketi sonlandırmak için, aynı şekilde, vücut ağırlığı ve kas gerginliği hissedilerek orta-yavaş bir hızda yere inilmelidir.
- Hareket mümkün olduğunca kontrollü ve sallantısız yapılmalıdır.

BARFİKS HANGİ KAS GRUPLARINI ÇALIŞTIRIR?

Hangi Kasları Çalıştırır?

Barfiks bir cross training antrenmanı olduğu için, temelde bütün kasları etkin olarak kullanmayı hedefler ancak yoğunluklu olarak üst beden kaslarını çalıştırır. Birincil olarak çalışan kas grubu kanat kaslarıdır (Lattimus dorsi). Kanat kasları kürek kemiği başlangıcından kuyruk sokumu bölgesine kadar olan hatta, dikey olarak uzanır.

İkincil olarak çalışan kas grubu ise orta ve üst sırt kaslarıdır. Bu kas grubu, yatay bir çizgide kürek kemikleri boyunca uzanarak üst kol kaslarına bağlanırken yatay bir eksende ise orta sırttan kafatasının alt kısmına kadar uzanır. Kol (biceps) ve omuz kasları (deltoids) da barfiks esnasında yine ikincil olarak çalışan kas gruplarındandır. Dengeli bir yükselme için kol ve sırt kasları kadar, karın kasları da( rectus abdominis) sıkı ve güçlü olmalıdır. Açık tutuş, düz tutuş ve ters tutuş olmak üzere üç farklı varyasyonda barfiks çekilebilir. Barı tutma şekli, kol ve omuzlarda bulunan farklı kas gruplarını da harekete geçirir.

Faydaları Nelerdir?

- Barfiks, tutunacak sağlam bir yer bulunduğu takdirde, vücudun kendi ağırlığı ile yapılabilecek en verimli sporların başında gelir. Bu bir ağaç dalı da olabilir, bir kapı pervazı da…
- Üst beden kaslarını maksimum seviyede çalıştırdığı için, iskelet sisteminize doğru bir duruş kazandırır ve mükemmel bir postüre ulaşmanıza yardımcı olur.
- Düzenli yapılan barfiks antrenmanları ile sırt, kanat ve biceps kasları güçlenir, vücut kısa sürede üçgen forma ulaşır.
- Konsantrasyonunuzu yükseltir.
- Nefes becerinizi ve kas direncinizi arttırır.
- Farklı spor dalları ile uğraşanların dahi sıklıkla başvurduğu barfiks antrenmanları güçlü bir bedene sahip olmanıza yardımcı olur. Siz de ihtiyacınıza uygun bir bar alarak evinizde bu egzersizi yapabilir ve çok daha fit bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Sportif ihtiyaçlarını karşılamak için mağazalarımızı ve decathlon.com.tr‘yi ziyaret etmeyi unutma!

Sağlıkla ve sporla kal!