Şnorkelle dalış, paletle gezinti için güvenlik kuralları

Şnorkelle dalış için güvenlik kuralları

Şnorkelle dalış, olağanüstü bir ortamda herkes tarafından keyifle yapılabilecek eğlenceli ve doğal bir spordur.

Doğal unsurumuz olmayan bir ortamda yapılan bir aktivite olarak şnorkelle dalış, klasik güvenlik kurallarına uymamızı gerektirir:

- Akciğer enfeksiyonu, boğaz iltihabı, astım, hipertansiyon, kalp hastalığı ve  bunlarla sınırlı olmamak üzere herhangi bir kardiyovasküler sorununuz varsa antrenman yapmayın. Bu konuda bir şüpheniz varsa da doktorunuza danışın.
- Şnorkelle nefes almak yüzmekten daha zordur. Kendinizi yorgun, nefessiz veya sersemlemiş hissederseniz maskenizi çıkarın ve sudan çıkın.
- Tek başınıza dalmayın. Yanınızda her zaman birisi olsun.
- Ne kadar mesafe gittiğinizi kontrol edin ve akıntılara dikkat edin; kıyıya dönüş yorucu olabilir.
- Antrenman yapmadan önce ayak basabileceğiniz bir alanda ekipmanınızı birkaç kez giyme ve çıkarma alıştırması yapın.
- Denize açılmadan önce deniz durumunu ve koşullarını kontrol edin. Koşullara bağlı olarak kendinizi soğuktan ve güneşten koruyun.
- Ve tabii ki su ekosistemine zarar vermeyin!


Başlamadan önce bir yakınınıza planladığınız rotayı anlatın ve bitirdiğinizde ona haber vermeyi unutmayın...

decathlon easybreath şnorkelle dalış maskesi

Şnorkelle dalmak için hangi ekipmanlar gereklidir?

Şnorkelle dalış için güvenlik kuralları

Easybreath maske

Antrenman sırasında bir dizi engelle karşılaşabilirisiniz: maske ve şnorkelle nefes almak doğal değildir; ağızlık rahatsızlık verebilir ve hijyenik olmayabilir. Şnorkel maskesinin görüş alanı azalabilir ve bazen maske üzerinde sis oluşması su altı dünyasının harikalarının tadını tam olarak çıkarmanızı engeller.

Bu düşünceyle, Subea tasarım ekipleri 2014 yılında dünyanın ilk tam yüz şnorkel maskesini geliştirerek şnorkelde devrim yarattı ve suda da karada olduğu kadar kolay görmenizi ve nefes almanızı sağladı. SUBEA tarafından geliştirilen Easybreath Decathlon maske tüm aile için uygundur (6 yaş ve üzeri çocuklar).
Artık tüm kullanımlara uygun, yalnızca su yüzeyinde antrenman yapanlardan üç metreye kadar dalan kaşiflere kadar eksiksiz bir ürün yelpazesine sahibiz!

Decathlonda şnorkel maskesi için pek çok fikir vardı!

30 yol ortaya çıktı ve hepsinin tek bir ortak noktası vardı: gözleri, burnu ve ağzı kapatmak...

- Easybreath (veya canavar) maskenin 1. prototipi  entegre şnorkelli tam yüz maskesi konseptini gösteren işlevsel olmayan bir modeldi.

- Ardından 2. canavarın ilk testleri başladı, tasarım ekibi, görüşü engelleyen ve insanların midesini bulandıran kavisli camın neden olduğu anormallikleri tespit etti.

- 3. prototipte ise görüş alanı daha da artırıldı. Kavisli cam düz cam ile değiştirilerek anomaliler ortadan kaldırıldı. Ancak bu model de camın buğulanması sorununu çözemedi.

- 4. prototipe gelindiğinde, ekipler buğulanma sorununu çözmek için çalışmalarını hava sirkülasyonu üzerine yoğunlaştırdı.
Rahat nefes alıp vermeyi veya görüşü etkilemeyen bir çözüm bulmak için çok sayıda ayarlama yapılması gerekti.
İşlevselliği %100 olan bu prototip henüz tasarım ekibi tarafından şekillendirilmemişti.
- 5. ve son prototip ise işlevseldi ve nihai tasarımın bir parçasını içeriyordu. EasyBreath'in karakteristik özelliği olan cam tasarımı ve bazı estetik unsurlar üzerinde çalışılmış ve bu versiyonla birlikte onaylandı. Bu prototip bugün mağazalarımızda bulabileceğiniz son modellerle aynı özelliklere sahiptir.

easybreath, decathlon'un şnorkelle dalış maskesi
Benzersiz ve güvenli bir su deneyimi geliştirmek için çok sayıda test gerçekleştirildi

Easybreath su üstünde görmeyi ve nefes almayı sağlayan bir maskedir. Günümüzde şnorkelle dalış yüz maskeleri için belirli bir standart bulunmuyor. Güvenli bir deneyim sağlamak için, ortak laboratuvarlarımız (INPP, IRBA, CRITT, Sport controle, DAN) tarafından gerçekleştirilen zorlu testlere güveniyoruz.
Göz koruması, EN16805 dalış maskesi standardı ve PPE (kişisel koruyucu ekipman) yönetmeliği 2016/425'e uygun olarak onaylanmıştır. Tüm su sporlarının doğasında bulunan Dalış Pulmoner Ödem risklerini azaltmak adına EN1972 §3.4 şnorkelle dalış standardına uygun olarak solunum eforu uyguluyoruz.

Son olarak, maske kullanımına bağlı olarak ilave solunan C02 oranının kardiyo-solunum komplikasyonları anlamına gelmediğinden emin olmak için, tıbbi gözetim altında şnorkelle yüzmeyi temsil eden efor koşullarında test katılımcıları üzerinde fizyolojik ölçümler gerçekleştiriyoruz. Bu testlerin ardından tıbbi danışmanlar easybreath kullanımının kardiyovasküler patolojilerden (akciğer iltihabı, boğaz enfeksiyonu, astım, hipertansiyon, kalp hastalığı, vb) muzdarip olmayan kişiler için risksiz olduğunu onaylamıştır.

Daha fazla bilgiyi broşürde bulabilirsiniz.

easybreath ve şnorkelle dalışta güvenlik
Decathlon şnorkelle dalış maske ve şnorkel seti

Maske ve şnorkel ürün yelpazesi

Tarih boyunca şnorkelle dalış için maske ve şnorkel kullanılmıştır, ancak unutmayın: dalış maskesi takarken başınızı öne eğerek dalmak son derece sakıncalıdır! Cam oldukça güçlü olmasına rağmen, birkaç parçaya ayrılması halinde yaralanma riski daima mevcuttur.

Maskenizi ayarlarken, su girmesini önlemek için çok fazla sıkmayın, çünkü bu ters etki yapabilir ve rahatsızlığa neden olabilir.

Serbest dalış sırasında şnorkeliniz su ile dolar. Şnorkelinizdeki suyu dışarı atmak için yüzeye çıktıktan sonra sakin bir şekilde üfleyin. Son olarak, küçük dalgalarda su girişini önlemek için şnorkeliniz yüzünüze dik olarak yerleştirin.

Palet olmadan şnorkelle dalınabilir mi?

Daha fazla rahatlık ve güvenlik sağlıyor olsa bile, palet olmadan şnorkelle yüzmek mümkündür.

Paletler yüzmenize yardımcı olurlar, ancak suda rahatsanız ve çok fazla mesafe kat etmeyi planlamıyorsanız, onlar olmadan da yüzebilirsiniz. Suya girerken örneğin kayaların üzerinde ayaklarınızı korumak için su sporları ayakkabıları çok faydalı olabilir! Ancak bu hassas ekosistemlerin flora ve faunasına zarar vermemeye dikkat edin!

Şnorkelle dalış için güvenlik kuralları

Şnorkelle dalış tekniği

Belirli bir şnorkelle dalış tekniği bulunmamaktadır. Antrenman, seviyenize ve isteklerinize uygun olmalıdır. Easybreath'inizle su altı faunasını ve florasını yüzeyden gözlemlemek istiyorsanız, sadece suyun üstünde kalabilir ve birkaç kulaç atabilirsiniz. Ancak daha uzağa yüzmek isterseniz maskeniz ve şnorkelinizle serbest dalış yapabilirsiniz, şnorkelin avantajı da budur, tamamen özgürsünüz!

Düzenli bakım sayesinde riskleri azaltın

Denizden her çıkışınızdan sonra, bir sonraki şnorkel antrenmanınızda içinizin rahat etmesi ve güvende olmanız için tüm ekipmanlarınızın (maske, palet ve şnorkel) bakımını yapmalısınız.
Bakım oldukça kolaydır: ekipmanınızı önce yıkayın, ardından tuzdan arındırmak için birkaç dakika bekletin. Son olarak, ekipmanınızı güneş almayan bir yerde kurutun. Valfli veya şamandıralı bir şnorkel veya maske kullanıyorsanız, sızdırmazlığını etkileyebileceğinden, valfte toz veya kum taneleri olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

İyi bir antrenman için DECATHLON'un önerileri

Açık havada bir spor aktivitesi yapmak genellikle harikadır, ancak keyfinizi kaçırabilecek bir dizi faktör vardır...

Şnorkelle dalarken soğuğu nasıl yenebilirim?

Bedeniniz su içinde karada olduğundan daha çabuk soğur. Bu nedenle denizde geçirdiğiniz süreyi kısaltmak ve bir üst ya da wetsuit gibi neopren bileşenli ve ek sıcaklık sağlayan bir kıyafet giymeniz gerekmektedir. Bu kıyafet hem bedeninize hem de su sıcaklığına uygun olmalıdır.
Titriyor musunuz? Dudaklarınız mı morardı? Bu belirtiler bilhassa soğuğa karşı genellikle daha hassas olan çocuklar için sudan derhal çıkmanız gerektiğine dair işretlerdir.

Suda boğulmanın önlenmesi

Özellikle güneşe çok fazla maruz kaldıktan sonra suya girerken kademeli ilerleyin. Ellerinizle ensenizi ve vücudunuzun geri kalanını ıslatmak şüphesiz en iyi çözüm olacaktır.

Kramp ve hipoglisemi önlenmesi

Kas krampına yol açan birçok faktör vardır: düşük sıcaklıklar, uykusuzluk, alkollü içecekler, efor, fiziksel kondisyon eksikliği, stres, susuzluk, açlık veya yetersiz ekipman…
Herhangi bir krampın ortaya çıkmasını önlemek için, sizin için doğru boyutta paletler kullanarak yavaşça ilerleyin ve doğru yüzme tekniğini uygulayın.

Yüzmeyi kolaylaştırma 

Çocuklar veya suda rahat hissetmeyenler için bir yüzdürme yardımcısı her zaman uygundur. Ayrıca her antrenman öncesi ısınmanız ve antrenman sonunda esneme hareketleri yapmanız oldukça önemlidir. Şnorkelle dalış yaparken, başka sorunlardan kaçınmak için genellikle kıyıya yakın durmanız tavsiye edilir.
Tüm sporlarda olduğu gibi, şnorkelle dalış da harcanan efora bağlı olarak yeterli enerji kaynağı gerektirir. Hipoglisemi genellikle yorgunluk veya kramplarla karakterizedir.
Şnorkelle dalış ekipmanınızla ilgili olası riskler
Şnorkel ekipmanı oldukça basittir. Ancak, yanlış kullanılması durumunda farkında olunması gereken bazı tehlikeler vardır. Bu nedenle, ekipmanınızı ilk kez kullanmadan önce ekipmanınıza ilişkin çeşitli talimatları okumanız çok önemlidir. 

Şnorkelle dalış için güvenlik kuralları

Thibaut 

Şnorkelle dalış ürün müdürü

Su altı sporları tutkunu