Unselected
YELKEN EĞİTİMİ! BU YAZ YELKEN EĞİTİMİNE NE DERSİN?

YELKEN EĞİTİMİ! BU YAZ YELKEN EĞİTİMİNE NE DERSİN?

Bir an için modern yaşamın yoğun temposundan uzaklaş ve kendini başka bir yerde hayal et: Denizin üstünde, esen rüzgarın gücüyle ilerliyorsun. Şehrin gürültüsü, sorumluluklar, koşuşturmacalar ve kaos senden çok uzakta. Güneş gökyüzünde parıl parıl parlarken sen de deniz kokusunun ve yüzüne vuran rüzgarın tadını çıkarıyorsun. Üstelik, özgürlük hissini sonuna kadar yaşayabildiğin bu anda dayanıklılık, güç ve koordinasyon becerilerini geliştiren bir spor yapıyorsun. Sence de kulağa harika gelmiyor mu? Eğer cevabın “Evet” ise bu yaz yelken eğitimi almaya ne dersin?
Aklına gelen mazeretleri bir anlığına rafa kaldır. Çünkü senin için hazırladığımız bu içeriği okuduktan sonra belki de fikrin değişir ve yelken eğitimi almayı iple çekmeye başlayabilirsin! İşte, yelken eğitimiyle ilgili merak edilen soruların yanıtları…

Unselected
YELKEN EĞİTİMİ! BU YAZ YELKEN EĞİTİMİNE NE DERSİN?

Hangi Yelken Eğitimi Türünü Seçmeliyim?

Yelkenciliği iki başlıkta toplamak mümkün: Gezi yelkenciliği ve yarışçılık. Olimpik düzeyde gerçekleştirilen ve birçok farklı kategorideki tekneyle yapılabilen yelken sporu, yarışçılık başlığında değerlendiriliyor. Gezi yelkenciliği ise tamamen hobi üzerine kurulu bir branş. Yelken sporunu öğrenmek ve uygulamak isteyen her kişi gezi yelkenciliğine başlayabiliyor.

Hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik yelken eğitimi türleri var. Üstelik, bu eğitimler farklı seviyelere uygun şekilde uyarlanmış. Eğitimler genellikle temel ve ileri yelken eğitimi olarak iki başlığa ayrılıyor. Kısacası, yelken eğitimi almak için yapman gereken tek şey, ilgilendiğin branşın eğitimini veren bir kursa ya da okula katılmak. Daha sonra yelkenciliği bir yaşam tarzı haline getirmek ya da yalnızca kendini özgür ve mutlu hissedebileceğin bir hobi olarak değerlendirmek tamamen sana kalmış.

Unselected
YELKEN EĞİTİMİ! BU YAZ YELKEN EĞİTİMİNE NE DERSİN?

Yelken Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Yelkencilik, yediden yetmişe herkesi kucaklayan bir spor branşı. Yelkene başlamak için ideal yaş 7 olsa da yetişkinlik döneminde yelken eğitimi alan kişilerin sayısı da oldukça fazla. Yelken sporuyla ilgilenmek isteyen çocuklar, Türkiye’nin her bölgesinde bulunan yelken kulüplerinin açtığı kurslara katılarak eğitim alabiliyor. Söz konusu eğitimler 7 – 17 yaş grubuna yönelik şekilde ve genellikle yaz dönemlerinde düzenleniyor. Yaz döneminde eğitim alan çocuklar, yelkene devam etmek istedikleri takdirde kış dönemlerinde yapılan kamp ve kurslara da katılabiliyor.

Yetişkinler için doğru adres de yine yelken kulüpleri ya da okulları tarafından düzenlenen yelken eğitimleri. Yetişkinlerin yelken eğitimine katılabilmesi için yüzme bilmesi ve sağlık durumunun bu sporu yapmaya uygun olması gerekiyor. Türkiye’nin sahip olduğu göller ve denizler, yelken sporunu yapmaya oldukça elverişli. Öte yandan, iklim koşulları da son derece uygun. Böylece her yaştan yelkenci adayı, bulunduğu ilde ya da bölgede yer alan yelken eğitimlerine gönül rahatlığıyla başvurabiliyor. Yelken eğitimlerinin ve ekipmanlarının farklı bütçelere uygun seçenekleri olduğunu da belirtmekte fayda var.

Unselected
YELKEN EĞİTİMİ! BU YAZ YELKEN EĞİTİMİNE NE DERSİN?

Yelken Eğitimi İçin Hangi Ekipmanlara İhtiyacım Var?

Hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik yelken kursları düzenleyen kulüpler, kursiyerlere tekne, ekipman ve malzeme desteği sağlıyor. Bu sayede özellikle henüz yelken sporunu sevip sevmediği hakkında kararsız olan kişilerin, yelkenciliği deneyerek fikir sahibi olma olanağı buluyor. Yelken eğitimine başlarken kendi başına temin etmen gereken tek ekipman tekne üzerinde kullanmaya elverişli, korunaklı ve mevsim şartlarına uygun kıyafetler. Bazı spor kulüpleri kış döneminde yapılan eğitimlerde bile kursiyerlere teknik kıyafet desteği sağlıyor.

Erkek yelken kıyafetlerimiz için buraya, kadın yelken kıyafetlerimiz içinse hemen buraya tıkla!

Unselected

Yelken Eğitimi Ne Kadar Sürüyor?

Temel ve ileri yelken eğitimlerinin süreleri her yelken kulübünde ya da okulunda farklılık gösterebiliyor. Ancak temel yelkencilik eğitiminin ortalama 14 – 20 saat sürdüğünü söylemek mümkün. Dersler genellikle 4 ya da 5 güne bölünüyor. İlk derste kara üzerinde teorik eğitim verilirken kalan derslerde de kursiyerler güvenli bir ortamda bol bol pratik yapma ve öğrenme olanağı buluyor.

İleri yelken eğitimleri ise 10 – 20 saat sürebiliyor. Tamamı pratik derslerden oluşan eğitimlerde denizcilik bilgileri, karadan ayrılma ve karaya yanaşma, güvenlik ve ileri seyir teknikleri gibi birçok başlık bulunuyor. Yelken kulüpleri söz konusu eğitimleri birden fazla kura bölebiliyor. Kurları tamamlayan kişiler tekne hakimiyeti kurmayı, deniz üstünde herhangi bir desteğe gereksinim duymadan ve güvenli bir şekilde seyir yapabilmeyi öğreniyor. Elbette eğitimler sonrasında pratik yapmak da çok önemli. Çünkü farklı hava koşullarını deneyimlemek, yelkencilere daha çok tecrübe ve bilgi kazandırıyor.

Unselected
YELKEN EĞİTİMİ! BU YAZ YELKEN EĞİTİMİNE NE DERSİN?

Yelken Eğitimi Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

- Yelken eğitimine katılan her kişinin antrenörlerin talimatları ve uyarıları çerçevesinde hareket etmesi son derece önemli. Tüm kursiyerlerin güvenliğinin sağlanabilmesi için hiçbir katılımcının kendi başına hareket etmemesi gerekiyor.

- Yelken eğitimi öncesinde kursiyerlere eğitim sırasında giymeleri gereken kıyafetler hakkında bilgi veriliyor. Ancak yine de hatırlatmakta fayda var: Konforsuz, zor kuruyan, uçuşarak iplere takılma riski bulunan kıyafetler kursiyerlerin güvenliğini riske atıyor.

- Temel yelken eğitimlerinde ilk etapta kara üzerinde verilen eğitimlerin can kulağıyla dinlenmesi şart. Akla takılan tüm soruları bu esnada antrenörlere yöneltmek de büyük önem taşıyor. Çünkü tekne üzerinde yapılan pratik derslerde iletişim kurmak, karada olduğu kadar basit ve hızlı olamayabiliyor.

- Kursiyerlerin tümünün eğitimler esnasında can yeleği giymesi gerekiyor.

- Grup halinde yapılan derslerde ekip çalışmasına ve disiplinine uygun şekilde hareket edilmesi oldukça önemli. Bu nedenle tüm kursiyerlerin antrenörlerinin yanı sıra ekip arkadaşlarıyla da koordineli şekilde faaliyet göstermesi gerekiyor.

- Yelken eğitimine dair merak ettiğin sorulara yanıtlar bulduysan artık zaman kaybetmene hiç gerek yok. Sen de hemen seçtiğin bir yelken kulübüne ya da okuluna başvurarak eğitimlere katılabilir ve denizin üstünde özgürce seyir yapmanın tadını dilediğince çıkarabilirsin.

Yelken sporu ve diğer tüm sportif ihtiyaçların için mağazalarımıza gelebilir veya decathlon.com.tr‘yi ziyaret edebilirsin!


Sağlıkla ve sporla kal!