PROFESYONEL ERKEK SPORCULAR NEDEN VÜCUT TÜYLERİNİ ALIR? VÜCUT TÜYLERİN

PROFESYONEL ERKEK SPORCULAR NEDEN VÜCUT TÜYLERİNİ ALIR? VÜCUT TÜYLERİN

Vücuttaki tüylerin alınması, profesyonel sporcularda sıkça yaptığı uygulamalardan biridir. Her spor dalı için vücut tüylerinin performansı arttırdığına dair henüz geçerli bir kanıt olmasa da bazı sporcular tüylerinin mutlaka alınması gerektiğini düşünür.

PROFESYONEL ERKEK SPORCULAR NEDEN VÜCUT TÜYLERİNİ ALIR? VÜCUT TÜYLERİN

Profesyonel Erkek Sporcular Neden Vücut Tüylerİnİ Alır?

- Koşucular, bisikletçiler ve diğer sporcular için performans kıyafetleri genellikle vücuda çok yakın yapışan malzemelerden yapılır. Cilt ve spor giyim ürünleri arasında fazladan bir katmana sahip olmak, giysilerin hareket etmesini ve sürtünmesini sağlayarak rahatsızlık hissi ve hatta kabarcıklara neden olabilir. Sporcular daha rahat ve konforlu hissetmek amacıyla vücut tüylerini alır.
- Birçok sporcu, vücut tüylerinin alınmasının yaraların iyileşmesine yardımcı olduğunu düşünür. Bisiklet sporu doğası gereği kaza yapma riskinin yüksek olduğu bir spor dalıdır. Açık yaralara çabuk müdahale edilebilmesi ve bandajlama işleminin daha kolay yapılabilmesi için vücut kıllarının alınması iyi bir yöntem olabilir. Yaralar tüysüz ciltte daha hızlı iyileşir. Ayrıca yaralara uygulanan merhem, alkol gibi tedavi edici bileşenler ve malzemelerin uygulaması daha kolay ve pratik hale gelir.
- Tüysüz olmak, daha pürüzsüz bir yüzeye izin verdiği ve yağların kıllarla tıkanmasını önlediği için spor masajına yardımcı olur. Aynı zamanda vücut tüylerinin alınması sporcunun kir ve teri vücudundan daha kısa sürede temizleyebilmesine izin verir.
- Özellikle profesyonel yüzücüler vücut kıllarının sağladığı direnci ortadan kaldırarak tüm gücünü yüzmek için kullanabilir.  

Tüy Alma Yöntemlerİ Nelerdİr?

Tüyleri almanın birçok yöntemi vardır. Tıraş bıçağı ya da tüy dökücü kremler ile acı duymadan, tüylerden kısa süreli olarak kurtulmak mümkündür. Oldukça kolay ve pratik olan bu yöntemlerin dezavantajı ise çok kısa sürede tüylerin uzamasıdır. Tüylerin kısa sürede uzamaması için ağda yapılabilir ya da epilasyon cihazlarından faydalanılabilir. Kılları kökünden alan bu yöntemler sayesinde, yüzeysel kesimlere göre, daha uzun süre tüysüz görünüm korunabilir. Biraz acılı olması ve sonuçta yine tüy sahibi olunması ise bu yöntemlerin dezavantajıdır. Ayrıca lazer epilasyon ile tüylerden tamamen kurtulmak da mümkün. Bu yöntemin dezavantajı ise işlemin geri dönüşümsüz olmasıdır. Tüy alma yöntemleri tamamen sporcunun kendi isteğine bağlıdır. 

PROFESYONEL ERKEK SPORCULAR NEDEN VÜCUT TÜYLERİNİ ALIR? VÜCUT TÜYLERİN

Tüy Aldıktan Sonra Daha Hızlı ve Çok mu Çıkar?

Tüyler, kökünden alınmışsa tıraş yöntemine göre daha uzun sürede uzar. Jilet ve tüy dökücü kremler ile tüylerin sadece görünen bölgeleri alınır ve kökler kalır. Bir iki gün içinde tekrar çıkar. Tüyler düzenli olarak ağda ile alınırsa, kıl kökleri zamanla güçsüzleşir ve kıl hacminde azalma görülür. Ağda ila alınan kılların çıkış süresi dört haftayı bulabilir. Jilet ile tüy alma işleminden sonra tüylerin daha hızlı ve daha çok çıktığına dair söylentiler olsa da yapılan çalışmalar; tüyleri almanın tüyün yapısı üzerine herhangi bir etkisi olmadığını kanıtlamıştır. 

Tüy Almanın Sağlığa Zararları Var Mı?

İstenmeyen tüylerden kurtulurken hijyenik yöntemler uygulandığı takdirde, sağlığa zararlı bir yanı yoktur. Lazer epilasyon gibi uzmanlık gerektiren tüylerden kurtulma yöntemini tercih edecekseniz sıkı bir araştırma yapmalısın. Uygulamayı yapan kişinin uzman ve kullanılan yöntemin cildine uygun olması hem işlemin etkinliğini artırır hem de cilt üzerinde herhangi bir yan etki yaşamamanı sağlar. Lazer işlemi öncesi ve sonrasında uyman gereken kuralları tamamen uygulamalısın. 

PROFESYONEL ERKEK SPORCULAR NEDEN VÜCUT TÜYLERİNİ ALIR? VÜCUT TÜYLERİN

Özellikle Tüy Alınmasını Gerektİren Sporlar Nelerdİr?

Tüy alınmasını gerektiren sporların başında yüzücüler gelir. 1989 yılında kolej takımındaki 9 kontrol, 9 deney grubu olmak üzere 18 yüzücü üzerinde yapılan bir çalışma ile vücut tüylerini alan yüzücülerin suya karşı direncinin azaldığı ve daha hızlı yüzdüğü gösterilmiştir.

Dar koruyucu kıyafetler giyen ve vücut kıllarının sürtünme etkisinden rahatsız olan bir diğer sporcu grubu da bisikletçilerdir. Ayrıca profesyonel koşucular da vücut tüylerinin alındığında performansının arttığına inanırlar. Ek olarak güreşçiler ve her seviyedeki triatletler genellikle tüylerini alır. Vücut geliştiriciler ise tamamen estetik amaçlı tüy aldırır. Tüysüz bir vücutta kasların tüm hareketleri rahatlıkla izlenebilir.  

Sağlıkla ve sporla kalın!