PEDLİ BİSİKLET TAYTLARI

PEDLİ BİSİKLET TAYTLARI

Bisiklet üzerindeki konfor ve performans için taytlar vazgeçilmez tekstil ürünüdür bir pedalşör için. Peki tayt seçerken ve kullanım sırasında temel olarak nelere dikkat etmeliyiz gelin beraber bakalım.

PEDLİ BİSİKLET TAYTLARI

Tayt Nasıl Kullanılmalı?

Bisiklet taytı konusu, ülkemizde bilhassa kimi erkek kullanıcılar için hoş gözükmeyen, yakıştırılmayan hatta ve hatta “erkek adam bunu giyer mi?” gibi trajikomik konulara gebe olan bir konu. Evet, üzülerek bunu yazıyorum ama maalesef bu algı büyük bir gerçek. Fakat giriş kısmında da değindiğimiz gibi taytlar konforumuz ve performansımız için eşsiz ürünlerdir. Peki nasıl kullanmalıyız bu taytları?

Öncelikle bir tayttan gerçek anlamda verim almak istiyorsanız –cinsiyet farketmeksizin- iç çamaşırınız olmadan kullanmanız şart. İç çamaşır ile kullanmanız durumunda, ilgili bölgede çok fazla sürtünme, ısınma, yapışma, terleme olacağı için pişik gibi cilt rahatsızlıkları olabileceği gibi havasızlıktan çok fazla sayıda bakteri/mikrop üreyerek sağlığınıza zarar verecektir. O yüzden; pedli bisiklet taytları mutlak suretle iç çamaşırsız kullanılmalıdır. İlk başlarda yadırgama olasılığınız yüksek olabilir fakat birkaç sürüşten sonra o hisse alışacaksınız. Tayt ile gözükmek istemeyen kullanıcılar ise tayt üzerine şort ya da eşofman giyerek rahatsız oldukları görüntüyü kamufle edebilecekleri gibi, boxer şeklinde olan iç taytları alarak yine üzerine şort, eşofman vs giyebilirler.

Hijyen açısından oldukça kritik bir tekstil ürünü olan pedli taytlar uzun veya kısa farketmeksizin her kullanımdan sonra havalandırılıp yıkanmalıdır. Çünkü hava sirkülasyonu en düşük olan bölgede, efor sırasında çok daha fazla ısınma ortaya çıktığı için, oluşan havasızlıktan dolayı ekstra hijyen/temizlik gerekir. 30 derece ısıda rahatlıkla yıkayabileceğiniz taytları, çamaşır makinesine mutlaka pedi dış kısıma çevirerek koyun. Fakat yıkama sonrası kalorifer üzerinde kurutma gibi direk sıcağa maruz kalmasına neden olacak aksiyonlar almayın. Son olarak; ütü ve kuru temizleme işlemlerine de maruz bırakmayın.

PEDLİ BİSİKLET TAYTLARI

Tayt Seçimi Nasıl Olmalı?

Taytların da her tekstil ürünü gibi bedenleri var. Beden seçiminde, kalça ve ağ kısmınızı tam saran ama bacaklarınızı esnetmenizi engellemeyecek bedeni seçmelisiniz. Tam performans alabilmeniz için vücudunuza tam tamına oturması gerektiğini unutmayın. Kendinize küçük bir tayt seçerseniz sele üzerinde hareket kabiliyetinizi ciddi oranda düşürürsünüz. Ek olarak; bacaklarınızı çok fazla sıkacağı için uzun sürüşlerde bacaklarınızdaki kan akışını da olumsuz yönde etkileyecektir. Büyük, bol beden seçerseniz ped kısmının tam oturmayarak yapacağı kayma, bel kısmının yapacağı bolluk ve bacaklarınızı sarmayan paça/uç kısımları performansınızı ve konforunuzu ciddi manada düşürecektir. Estetik olarakta iyi bir görüntü oluşturmayacaktır.

Pedli taytlar jel dolgulu pedler ve normal/sünger pedli taytlar olmak üzere iki farklı gruba ayrılır diyebiliriz. Normal pedli taytlar ise kalın ve ince dolgulu olmak üzere kendi aralarında ikiye ayrılır. İnce dolgulu taytlar en fazla 2-3 saatlik sürüşlerde konfor sağlar ve kalın dolgulu pedlere göre formları daha kolay bozularak belli bir noktadan sonra kullanıcıya sertlik hissi verir. Kalın dolgulu taytlar ise kalitesine göre çok daha uzun ve konforlu sürüşlere olanak tanır. Ve formları ezilmeye karşı çok daha fazla dirençlidir.

Jelli taytlara gelelim. Kimi zaman silikonlu tayt olarakta anılır fakat silikon sadece dış yüzeyde bulunur ve amacı kayganlığını azaltmaktır. İç kısımları komple jellidir ve formları bozulmaz. Jelli taytlar sünger dolgulu taytlara göre daha stabil ve formu bozulmaz olduğu için daha üst segment ürün kategorisine girerler. Elbette jelli pedlerin de kendi içinde kalite segmentleri var. Örneğin; coolmax özelliği… Coolmax özelliği pedin hızlı koruma özelliği olduğu anlamına gelir ve kullanıcının hızı ve konforu için çok önemlidir. Bu özelliği taşıyan taytlar üst segment ürünler olarak kategorize olur.

PEDLİ BİSİKLET TAYTLARI

Modellerine Göre Taytları Ele Aldığımızda:

Askılı Taytlar: Omuzlardan geçen askılar sayesinde birçok pedalşör için daha rahat taytlardır. Herşeyden önce belden sıkma gibi bir durum söz konusu olmadığı için artısı çok büyüktür. Kış aylarında sırt kısmı sayesinde böbreklerinizi de soğuğa karşı koruyan askılı taytların yaz ve kış modellerini bulabilirsiniz.

Kış Bisiklet Taytları: 5-15 hava sıcaklıkları arasında ideal korumayı sağlayabilen, yazlık taytlara göre daha kalın ve rüzgara karşı dirençli kumaştan üretilen taytlardır. Askılı olabildikleri gibi standart formda kışlık taytlar da vardır.

¾ Taytlar: Uzun tayt ile kısa tayt arasında olan, diz altına kadar inebilen tayt türüdür. Hem kışlık, hem de yazlık olarak piyasada seçeneklerini bulabilirsiniz.
Farklı segmentlerde taytları decathlon.com.tr’de bulabileceğiniz gibi, mağazalarımızı ziyaret ederek takım arkadaşlarımızdan detaylı tüm teknik bilgileri alabiliriniz.

Sağlıkla ve sporla kalın!

PEDLİ BİSİKLET TAYTLARI

Efe Subaşı

Decathlon Türkiye Atölye Lideri