Kramponun Özellikleri Nelerdir?
Kramponların sahip olduğu çeşitli özellikler, sahadaki performansınızı doğrudan etkiler. Bu özellikler arasında en dikkat çekici olanlardan biri, taban kısmında yer alan dişlerdir. Dişler, zemine iyi tutunmanızı sağlayarak kaymanızı engeller. Uzun dişler, yumuşak çim sahalarda daha iyi tutuş sağlarken kısa, sık dişler suni çim sahalarda iyi performans gösterir. Doğru zemin için seçilmiş bir çocuk krampon ise sahada hem dengeli hem de hızlı hareket etmenizi sağlar.Kramponların üst kısmı genellikle deri, sentetik deri veya diğer dayanıklı malzemelerden yapılır. Deri kramponlar, yumuşak, esnek yapıya sahip olup ayağın şeklini alarak konforu artırır. Sentetik malzemeler ise genellikle daha hafif olup suya karşı oldukça dayanıklıdır. Kramponların diğer özellikleri ise farklı ağırlık seçenekleri sunması olabilir. Çünkü kramponun ağırlığı da futbolcunun hızını etkileyen faktördür. Hafif kramponlar, hızlı oyuncular için ideal bir seçim olabilirken biraz daha ağır modeller, denge gerektiren pozisyonlar için uygundur. Erkek krampon modellerinin bir diğer özelliği de tasarımındaki farklı bilek destekleridir. Bazı krampon modelleri, bilek desteği sağlayan yüksek bilekli yapıya sahiptir.
Krampon Hangi Zeminde Giyilir?
Krampon seçerken dikkate alınması gereken en kritik faktörlerden biri, hangi zeminde oynanacağıdır. Çünkü doğal çim sahalar, suni çim sahalar, yumuşak zeminler ve sert zeminler için farklı krampon modelleri bulunur. Doğal çim sahalar için tasarlanmış kramponlar, genellikle orta uzunlukta, sert dişlere sahiptir. Çime mükemmel şekilde tutunarak kaymanızı engeller, dengeli bir oyun sağlar. Suni çim sahalarda ise daha kısa, sık dişlere sahip kramponlar tercih edilmelidir. Dişleri, suni çimin yapısına uygun olarak tasarlandığından kayıp sakatlanmanızı önlemeye yardımcı olur. Yumuşak ve ıslak zeminlerde ise uzun, metal dişlere sahip kramponlar tercih edilir. Bu kramponlar, yumuşak zemine oldukça iyi tutunur, kaymayı engeller. Ancak, bu tür kramponlar sadece belirli zeminlerde kullanılmalıdır. Sert zeminlerde kullanılan kramponlar farklı olarak daha düz tabanlı olsa da zemini tutabilir.
HG, FG ve SG nedir?
Krampon almak isteyenler, bu kısaltmalarla oldukça fazla karşılaşır. HG yani Hard Ground, sentetik kil zeminleri ifade eder. HG kramponlar kauçuk bileşenlidir. FG yani Firm Ground kuru zemin anlamına gelir. Çim kramponları ile ilgili olarak, bu gruba dahil olan TPU modellerin daha fazla yer tutuş sağladığını söylemek mümkündür. SG yani Soft Ground kategorisi, gevşek ve ağır zeminler için kullanılır. Bu zemine uygun kramponlarda demir bulunur. Alüminyum vida içeren kramponlar SG olanlardır.