VOLEYBOL TARİHİ VE KURALLARI! VOLEYBOLA DAİR HER ŞEY!

VOLEYBOL TARİHİ VE KURALLARI! VOLEYBOLA DAİR HER ŞEY!

Uzun süredir voleybol hakkında yazmadığımızı farkettik. Takım sporları arasında en popüler sporlardan biri olan voleybol hakkında tüm sorularının cevaplarını bulabileceğin yazımızın sonunda umarız aklındaki tüm soru işaretlerini netleştiririz. Keyifli okumalar!

Voleybol birbirine bağlı çok önemli unsurlardan oluşur ve bunların mükemmel etkileşimi oyuncular için sahada adrenalin dolu dakikalar yaşamaya, izleyiciler için de bir o kadar keyifli ve heyecanlı müsabakalar izlemeye vesile oluyor.

Voleybol, altı kişiden oluşan iki takım arasında oynanan ve temel amacı topu, sahanın tam ortasında yer alan filenin üzerinden en fazla üç vuruşta geçirerek rakip sahaya çarptırmak olan bir takım oyunudur.

VOLEYBOL TARİHİ VE KURALLARI! VOLEYBOLA DAİR HER ŞEY!

Tarihi

Amerika’lı beden eğitimi öğretmeni William G.Morgan tarafından 1895’te kurgulandı ve kapalı alan sporu olarak oynanmaya başlandı. Oyunun adı; topa yere değmeden vurma ilkesinden (vole) yola çıkarak “voleybol” olarak konuldu ve bu adla tanındı. Amerika’da kısa sürede ilgi toplayan ve sevilen voleybol, I.Dünya Savaşı sırasında Amerika’lı askerler aracılığıyla Avrupa ile de tanıştı. Voleybolun farklı birçok ülkede, uzun bir süre bağımsız bir çizgide gelişmesinden sonra, 1947’de Paris’te Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) kuruldu. İlk dünya şampiyonası 1949 yılında erkekler, 1952’de ise kadınlar tarafından oynanmıştır. Günümüzde, merkezi İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan FIVB‘ye 160’tan fazla ülke üyedir.

VOLEYBOL TARİHİ VE KURALLARI! VOLEYBOLA DAİR HER ŞEY!

Voleybol Sahası

Oyun alanı, 18×9 m2 ölçülerinde bir dikdörtgendir ve her yönde en az 3 m genişliğinde olan bir serbest bölge ile çevrilmiştir. Oyun sahasının üzerinde bulunan serbest oyun boşluğu, her türlü engelden arındırılmış olmalıdır. Serbest oyun boşluğu, oyun sahası yüzeyinden ölçüldüğünde en az 7 m yüksekliğinde olmalıdır. Sahayı çevreleyen çizgiler 5 cm kalınlığındadır.

Sahanın yüzeyi düz ve yatay olmalıdır. Oyuncular için sakatlanmaya yol açacak herhangi bir tehlike teşkil etmemelidir. Pürüzlü ve kaygan yüzeylerde oynanması yasaktır. FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında sadece tahta veya sentetik bir yüzeyin kullanılmasına izin verilir. Bu yüzey daha önce FIVB tarafından onaylanmış olmalıdır. Kapalı salonlarda oyun alanının yüzeyi açık renkte olmalıdır. FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında çizgiler için beyaz, oyun alanı ve serbest bölge için farklı renkler kullanılmalıdır. Açık hava sahalarında drenaj amacıyla her metre için 5 mm’lik bir eğime müsaade edilir. Saha çizgilerinin sert bir maddeden oluşturulması yasaktır.

Genel Kurallar

- Takımlar 6 as, 6 yedek oyuncudan oluşur.
- Topu rakip sahaya düşüren sayı kazanır.
- Bir takım topa arka arkaya en fazla 3 kere temas edebilir, bir oyuncu topa arka arkaya 2 defa dokunamaz.
- Topa vücudun herhangi bir yeri ile vurmak serbesttir.
- Voleybol 5 set üzerinden oynanır. Karar seti hariç her sette 25 sayıya ulaşan takım seti kazanır. 3 set alan takım müsabakayı kazanmış olur.
- Setlerde 2-2 eşitlik olması durumunda 15 sayılık karar seti oynanır.
- Setlerde 24-24 ya da karar setinde 14-14 eşitlik olması durumunda bir takım 2 sayıyla üstünlük sağlayana kadar set ya da maç devam eder.
-Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli yerlerini değiştirerek oynarlar. (Her sayıda dönülmez. Rakip sayı aldıktan sonra alınan sayıda dönülür. Tekrar rakibe sayı verinceye kadar dönülmeden devam edilir.)
- Takımlar her setten sonra saha değişimi yaparlar.
- Oyuncuların sahada yeri bellidir. 3 oyuncu önde, diğer 3 oyuncusu ise arkada yer alır.

Şimdi sen de voleybolun tarihini ve kurallarını biliyorsun. Artık tek yapman gereken voleybol tutkunu bizimle paylaşmak. Birlikte güzel anılar biriktirebilmek için paylaşımlarında  Decathlon Türkiye Instagram hesabımızı etiketlemeyi unutma!

Voleybol ekipmanlarımızı incelemek ve eksiklerini gidermek içinse decathlon.com.tr‘yi ziyaret etmeyi unutma!

Sağlıkla ve sporla kal!