HEDEF SPORLARINI TANIYALIM

HEDEF SPORLARINI TANIYALIM

Belirli bir hedefi isabet ettirme esasına dayanan sporların genel adı olan hedef sporları, son derece geniş bir yelpazeye sahiptir. Golf, bowling, kuka, curling, kroket, bilardo, snooker, nal atma, dart, okçuluk, tüfek atıcılığı gibi pek çok farklı disiplini ortak bir çatı altında toplayan hedef sporları, takım halinde ya da bireysel olarak yapılabilir. Her branşın kendi iç disiplini, farklı kuralları ve kendine özgü ekipmanları olmakla birlikte, tüm dallar yüksek konsantrasyona ve isabet gücüne dayanır. Bu spor dallarından dart ve okçuluk, diğerlerine nazaran çok daha geniş bir kitleye hitap etmektedir. Çünkü gerekli ekipmanlara ulaşmak her iki spor dalı için de kolaydır ve mekan kısıtlaması yoktur.

HEDEF SPORLARINI TANIYALIM

Dart Sporu Nedir?

İlk ortaya çıkışı, okçuların yakın mesafe savaşırken kendilerini korumak için kullandıkları ve uzunluğu yaklaşık 25 cm olan küçük oklara dayanan dart sporunun tarihi oldukça eskilere uzanır. Orta Çağ’da okçuların eğitim için oynadığı bir oyun olarak yaygınlaşan dart, zaman içinde modernize olarak bugünkü halini almış ve 20. yüzyıl ile birlikte özellikle İngiltere’de otel, bar ve pub’larla son derece yaygın bir hale gelmiştir. Oyun, iç içe geçerek merkezden çevreye yayılan farklı renklerdeki halkalar ve bu halkaları kesen üçgenlerden oluşan hedeflerin küçük oklarla vurulması esasına dayanır. Dart tahtasında merkezden uzaklaşıldıkça kazanılan puan düşer.

Dart Sporu Neden Çok Yaygındır?

Dart sporunun yaygınlaşmasındaki önemli etkenlerden biri, özel bir alan ve kostüm gerektirmemesidir. Fiziksel uygunluğun da önemli bir kıstas olmadığı bu spor dalı, yaş ve cinsiyete dayalı özelliklerden de muaftır. Fakat bu kadar yaygın olmasındaki en önemli etken, dart sporu için gereken malzemelerin ( bir dart tahtası ve okları) kolay ulaşılabilir ve düşük maliyetli olmasıdır. Siz de ihtiyacınıza ve bütçenize uygun bir dart takımı satın alarak istediğiniz zaman evde ya da açık alanda dart oynayabilirsiniz.

Okçuluk Nedir?

Kökenleri tarihin başlangıcına, avcılık için kullanılan ok ve yaya kadar giden okçuluk sporu, elbette o dönemlerde bir spor değil, bir hayatta kalma mücadelesi idi. Okçuluğun bir spor dalı olarak kabul edilerek resmiyet kazanması ise 1904 yılında yapılan olimpiyatlara rastlamaktadır.

Okçuluk Malzemeleri Nelerdir?


Temel okçuluk malzemeleri; ok, yay ve hedeften oluşur.

HEDEF SPORLARINI TANIYALIM

Ok

Boyu yaklaşık 65-70 cm arasında olan ok, “gez” olarak adlandırılmaktadır. Daha hızlı hareket edebilmesi ve havada daha iyi süzülebilmesi için genellikle ağaçların rüzgar alan kısımlarından yapılır. Günümüzde ise dayanıklılığı ve hafifliği bakımından ok üretiminde en çok kullanılan temel malzeme cam elyafıdır. Okun “dermen” adı verilen uç kısmı için genellikle çelik tercih edilir. Okun “yelek” adı verilen uç kısmı ise tüyden oluşur ve bu kısım rüzgârda okun dengelenmesine yardımcı olur. Modern dünyada gerçek tüylerin yerini polietilen tereftalat ya da plastikten üretilen okçuluk ekipmanları almıştır.

HEDEF SPORLARINI TANIYALIM

Yay

Okun ivme kazanarak ileri fırlatılmasına yarayan yay, geleneksel yöntemlerde çoğunlukla bağırsaktan üretilmekteydi. Modern okçulukta ise termoplastik poliüretan, polyester, cam elyafı ya da polibütilen tereftalat gibi yay malzemeleri kullanılır. Yayın en önemli özelliği, yalnızca kullanılacağı zaman gerilmesi ve diğer zamanlarda gevşek durmasıdır.

HEDEF SPORLARINI TANIYALIM

Hedef

Okun saplandığı yer olan hedef, içten dışa doğru genişleyen ve genişledikçe puanı düşen dairesel bir yapıdan oluşur. Plastik zeminin üzerine oturtulan kağıt hedefler her kullanımda değiştirilir. Hedef ağaca ya da duvara asılabileceği gibi, ayaklı da olabilir.

Bu temel malzemeler dışında, okçuluğu daha konforlu hale getirmek için tasarlanmış kolluk, parmaklık, göğüslük, ot çekme aparatı, taşıma çantası gibi ergonomik okçuluk ekipmanları da vardır. Temel bir başlangıç seti ile siz de okçuluğa başlayabilir ve hem el-göz koordinasyonunuzu hem de konsantrasyonunuzu yükseltebilirsiniz.


Sağlıkla ve sporla kalın!