Kurbağalamadan Kelebeğe: Yüzme Stillerini Tanıyalım
Yüzme stillerini birlikte tanımaya var mısınız? Kurbağalamadan kelebek stile tüm yüzme çeşitlerini inceleyelim!
Yüzme, formda kalmak ve eğlenceli vakit geçirmek için tercih edilebilecek aktivitelerin başında gelir. üstelik yüzmek için tek bir stile bağlı kalmak gerekmez. Kurbağalamadan kelebeğe, sırt üstünden serbeste kadar birçok farklı stilde yüzebilirsiniz. Hangisinin size daha uygun olduğunu keşfetmek için yüzme stilleri hakkında detaylı bilgi edinmeye ne dersiniz?
Yüzme stilleri, hareket tekniklerine göre sınıflandırılır. En yaygın kullanılan yüzme stilleri şunlardır:
Serbest Stil
Serbest stil, en hızlı ve en kolay yüzme tekniği konumundadır. Triatlon gibi disiplinlerde kullanılan serbest yüzüş tekniği aynı zamanda başlangıç seviyesindeki kişiler için ideal bir yöntem olarak öne çıkar. çünkü serbest stilin öğrenme ve uygulama alışkanlığı kazanma süreci, diğer yüzme teknikleriyle kıyaslandığında çok daha kolaydır.
Serbest stilde yüzerken bir kol suya uzatılır. Bu esnada diğer kol ise sudan çıkarılır. İleri hareket etmek için iki kol hareketi arasında senkronizasyon sağlanması gerekir. Kol hareketine ek olarak bacaklar, çırpma hareketiyle yukarı ve aşağı doğru seri şekilde vurulur.
Serbest stilde yüzerken nefes almak için birkaç kol çekişinden sonra başınızı suyunu üzerine çıkarıp yana çevirebilirsiniz. Bu şekilde hızlı ve enerjinizi koruyarak uzun mesafeli yüzüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
Sırtüstü Stil
Daha az yorucu bir stilde yüzmeyi amaçlıyorsanız, sırtüstü tekniğini tercih edebilirsiniz. Sırtüstü stil, kol ve bacak hareketleri açısından değerlendirildiğinde, serbest stille benzer profile sahiptir. Ancak sırtüstü yüzmede vücut ters şekilde konumlandırılır. Su üzerinde bu şekilde durmak, daha yavaş ve enerji verimliliği yüksek yüzüşe olanak verir.
Sırtüstü tekniğinde, kollar serbest stildeki gibi yukarıdan aşağıya doğru dönüşümlü olarak suyun içine doğru hareket ettirilir. Bacaklar ise yine dönüşümlü olarak çırpılır. Kol ve bacak hareketlerini seri şekilde yaparak sırtüstü stilde yüzerken rahatlıkla hız kazanabilirsiniz.
Sırtüstü yüzme, başlangıç aşamasında öğrenilebilecek temel tekniklerdendir. üstelik bu şekilde yüzerken suyun üzerinde kalmak kolaydır. Tüm bu avantajlarına ek olarak yüz devamlı yukarıda olduğundan nefes almada herhangi bir problem yaşanmaz.
Kelebek Stil
Kelebek yüzme stili, öğrenmesi ve uygulaması en zor tekniklerin başında gelir. Bunun nedeni, kelebek stilde yüzerken yapılan kol ve bacak hareketlerinin karmaşık olmasıdır. Kelebek stil ayrıca yüksek kondisyon ve mükemmel kas hafızası gerektirir. Zorluk derecesinden bağımsız olarak kelebek stil, en hızlı yüzme teknikleri arasında yer alır.
Kelebek stilde yüzebilmek için her iki kolu suyun üzerine çıkarmak ve aynı anda suya dalmak gerekir. Böylece güçlü bir itme etkisi sağlanmış olur. Kol ve gövde hareketleri ile eş zamanlı olarak bacaklarla dalgalanma hareketi yapılır. Söz konusu harekete yüzme sporunda "Dolphin Kick"adı verilir.
Kelebek stilde yüzücüler, her iki kolu öne doğru ittikleri anda başlarını suyun dışına çıkararak nefes alır.
Serbest Dalış
Yüzme teknikleri sıralanırken serbest dalışı unutmamak gerekir. Serbest dalış, kol ve bacak hareketleri bakımından aynı adı taşıyan yüzme stiline benzer. Yani kollar ve bacaklar birbirini takip eden şekilde aşağı-yukarı hareket ettirilir.
Serbest dalış, su altında uzun mesafeler kat etmeyi mümkün kılar. Su yüzeyinin altında yüzme amacıyla kullanılan tekniğin uygulanmasını zorlaştıran etkense kontrollü nefes yöntemleri gerektirmesidir. Zira yüzücü su altındayken nefesini belirli süreyle tutmak zorundadır.
Yeni Öğrenenler İçin Yüzme Teknikleri Nelerdir?
Başlangıç seviyesindeki kişilerin uygulayabilecekleri yüzme teknikleri şu şekilde sıralanabilir.
- Suya Alışma ve Su Üzerinde Durma
Başlangıç seviyesindeki yüzücüler, ilk olarak suya alışmalarını ve yüzeyde durmalarını kolaylaştıracak tekniklere yönelmelidir. Zira su üstünde hareketsiz biçimde kalmak, güven duygusunu artırarak zihinsel açıdan rahatlık sağlar.
Çaba sarf etmeden su üzerinde kalmak için vücudunuzu yıldız pozisyonunda konumlandırabilirsiniz. Yıldız pozisyonundayken kollar ve bacaklar açık halde su üzerinde sırtüstü yatılır. Üstelik bu pozisyondan sırtüstü stilde yüzmeye geçmek gayet kolaydır.
- Kickboard Kullanımı
Su üzerinde durmak için havuz kenarına tutunarak yıldız pozisyonu almak, gayet etkili bir yöntemdir. Ancak güven duygunuzun pekişmesi için kickboard kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Kickboard, su üzerinde kalmanın yanı sıra hem kol hem de bacak çalışmaları için kullanılır. Yeterli seviyeye geldiğinizi düşünmüyorsanız, tahtadan destek alarak serbest stilde yüzme alıştırması yapabilirsiniz.
- Doğru Nefes Alma
Suya alıştıktan ve yüzeyde durma konusunda deneyim kazandıktan sonra yüzerken nasıl doğru nefes alınacağını öğrenmek gerekir. Neden mi? çünkü doğru teknikle nefes almak, panikleme ihtimalini azaltır. Bu faydanın yanı sıra yüzerken düzenli nefes almak, daha az eforla performansı artırmayı mümkün kılar.
Nefes alma alıştırmasını, havuzun kenarında durarak yapabilirsiniz. Konumunuzu ayarladıktan sonra nefes almak için başınızı hafifçe yana çevirin. Suya döndüğünüzde ise nefesinizi vererek döngüyü tamamlayın.
- Bacak Vurma
Hız ve denge artışı için yüzmede bacaklar doğru şekilde kullanılmalıdır. Bu koşulu yerine getirmek için yüzme alıştırması yaparken "Flutter Kick" adı verilen çırpma hareketini çalışabilirsiniz.
Flutter Kick alıştırması için havuz kenarında veya kickboard'a tutunarak pozisyon alın. Ardından bacaklarınızı hafifçe ve çok fazla kırmadan dizlerden bükün. Kas hafızası oluşması için ayaklarınızı serbest biçimde yukarı aşağı çırpın.
- Kol Hareketleri
Yüzme esnasında kolların doğru hareket ettirilmesi, suyu daha verimli itmek ve düşük eforla hız kazanmak açısından önemlidir. Başlangıç aşamasında kol hareketlerine yönelik egzersizlere yavaş ve düzenli tempoda başlanmalı, alışkanlık kazanıldıkça tempo artırılmalıdır.
Kol hareketlerine yönelik alıştırmalarda yüzme tahtasından destek alınır. Pozisyon alındıktan sonra kollar dönüşümlü olarak suya daldırılır ve ileri doğru çekilir. Bu esnada kollar mümkün olduğunca düz tutulmalıdır.
Yüzme İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Yüzme için gerekli başlıca ekipmanlar şunlardır:
- Mayo/Bikini: Kadın yüzme ürünleri denildiğinde ilk akla gelen seçenek, mayo ve bikini modelleridir. Mayolar ve bikiniler; suya dayanıklı, hızlı kuruyan malzemeden üretilmiş olmalıdır.
- Yüzme Şortu: Konu erkek yüzme ürünleri olduğunda ise şort modelleri listenin ilk sıralarında yer alır. Yüzme şortları, kumaş özellikleri bakımından mayo ve bikiniler ile aynı profilde olmalıdır.
- Yüzme Gözlüğü: Gözleri sudan ve klordan koruyan gözlükler, su altında daha iyi görüş sağlar. Yüzme gözlüğü satın alırken kayışı ayarlanabilir modeller arasında seçim yapılması kullanım konforunda artışa olanak tanır.
- Şnorkel ve Palet: Şnorkel, yüzme esnasında suyun altında nefes almak ve daha iyi görüş elde etmek için kullanılır. Paletler ise bacak hareketlerinin daha etkili yapılabilmesini mümkün kılar. çocuk yüzme ürünleri kategorisinde küçük yaştaki yüzücüler için farklı tipte şnorkel ve palet modelleri bulabilmek mümkündür.
- Bone: Yüzme aksesuarları arasında bone de bulunur. Bone sayesinde yalnızca saçlar kuru kalmaz. Bone aynı zamanda su akışını azaltıp daha iyi görüş elde edilmesine olanak tanır.
- Pull Boey: Sudayken bacakların serbest kalmasına izin verir. Pull boey, bacakların sabit kalmasını gerektiren teknikleri çalışırken yararlı bir yardımcı ekipmandır.
- Yüzme Tahtası: Yüzme öğretici ürünler arasında yer alan destek tahtası, başlangıç seviyesindeki kişilerin suyun üzerinde kalmalarını, kol ve bacak hareketlerini çalışmalarını kolaylaştırır.