sphere media background sample

Balık Mevsimleri (Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?)

Hangi mevsimde hangi balığın yenebileceğine dair önerilere ihtiyaç duyuyorsanız, bu içeriğimiz tam size göre!

Balık Mevsimleri (Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?)

"Acaba bu mevsimde hangi balık yenir?" sorusuna cevap vermek bazen çok kolay, kimi zamansa gayet zorlayıcı olabilir. Zira mevsime bağlı olarak yağ oranı gibi özellikler değişkenlik gösterir. Haliyle lezzet farklılıkları ortaya çıkar. Hangi mevsimde, hangi balığın yenebileceğine dair önerilere ihtiyaç duyuyorsanız, içeriğin devamına göz atmayı düşünebilirsiniz.

Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?


Bu mevsim hangi balık yenir? sorusunun ideal cevaplarını arıyorsanız, aşağıda sıralanan her aya özel önerilere göz atabilirsiniz.

Ocak Ayında Hangi Balık Yenir?


Ocak ayı hangi balık yenir? sorusuna, Karadeniz'den avlanan hamsi veya kefal yanıtı verilebilir. Bu seçeneklerin yanı sıra ocak ayında; uskumru, lüfer, palamut ve istavrit gibi çeşitlere de öncelik verilebilir. Zira yılın ilk ayında söz konusu balık türleri en yağlı dönemlerindedir. Ocakta bolca bulunabilen kırlangıç, tekir ve çinekop lezzetlidir.

Şubat Ayında Hangi Balık Yenir?


Şubat ayına gelindiğinde uskumru, lüfer, hamsi ve palamutta hafif lezzet kaybı söz konusu olabilir. Ancak yine de sofralarda bu türlere yer ayırmak, fena fikir değildir. Şubat ayında tüketilebilecek başlıca türler ise izmarit, torik, mersin, gümüş balığı şeklinde sıralanabilir. Alternatif arayışındakiler, kefal ve tekir tercihinde bulunabilir.

Mart Ayında Hangi Balık Yenir?


Takvimler mart ayını gösterdiğinde, tercih edilebilecek seçeneklerin sayısı gayet tatmin edici seviyelere çıkar. Farklı seçenekler arasından hangilerine yönelmenin daha iyi olacağına karar veremeyenler, kefal ve levrek gibi seçeneklere öncelik verebilir. Yılın üçüncü ayında tüketilebilecek balık türlerini sıralarken gümüş balığı, izmarit ve mezgit unutulmamalıdır.

Nisan Ayında Hangi Balık Yenir?


Nisan ayında balıkçı tezgahlarında mercan, kefal ve levreğe ayrılan kısım biraz daha fazlalaşır. Zira bu türler hem bol hem de en lezzetli dönemlerindedir. Bahar mevsiminin ortasında, barbunya'ya sofralarda yer açmak hiç de fena fikir değildir.

Balık Mevsimleri (Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?)

Mayıs Ayında Hangi Balık Yenir?


Mayıs ayında istavrit, hamsi ve palamut yağını kaybettiğinden lezzet açısından eski keyfini vermeyebilir. Bu türler yerine barbunya, tekir, dil balığı, iskorpit ve pavurya ile keyifli öğünler hazırlanabilir.

Haziran Ayında Hangi Balık Yenir?


Haziran ayına gelindiğinde, seçeneklerde bir miktar daralma meydana gelir. Ama halihazırda mercan, sardalya, kaya balığı ve karagöz en leziz zamanlarındadır. Alternatif arayışındakilerkırlangıç, akya arasından seçim yapabilir.

Temmuz Ayında Hangi Balık Yenir?


Temmuz ayında tekir ve barbun, yağlı kıvamlarını pek kaybetmemiş durumdadır. Bu nedenle sofralarda bu türlere yer ayrılması gayet uygundur. Daha risksiz seçimler yapmak isteyenler, tercih haklarını istavrit ya da sardalyadan yana kullanabilir.

Ağustos Ayında Hangi Balık Yenir?


Ağustos ayında iki balık türü balıkçı tezgahlarını adeta hakimiyetleri altına alır. Yılın bu döneminde, çingene palamutları ile sofralar şenlendirilebilir. Ağustos, aynı zamanda en yağlı dönemini geçirdiğinden sardalya mevsimi olarak anılır. Ağustos ayına özel alternatifler ise sinarit ve mercan olarak sıralanabilir.

Balık Mevsimleri (Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?)

Eylül Ayında Hangi Balık Yenir?


Balık avı yasağının sona erdiği eylül ayında, sardalya ideal seçenek olarak öne çıkmaya devam eder. Ancak sonbaharın başında tüketilebilecek en güzel lezzet konumunda lüfer yer alır. Lüfer bulmakta zorlananlar, sardalyanın yanı sıra izmarit veya istavrit tercihine yönelebilir.

Ekim Ayında Hangi Balık Yenir?


Balıkların Karadeniz'den Marmara'ya göç etmeye başladığı ekim ayında "Hangi balığı yesem?" diyenlere, kısaca lüfer cevabı verilebilir. Yağ oranı tüm yılın en ideal seviyesine çıkan istavrit, palamut ve barbun yine harika seçimlerdir. Tabii bu dönemde çipuranın tadı da üst seviyededir.

Kasım Ayında Hangi Balık Yenir?


Balık mevsimi takvimi oluştururken kasım ayına özel listenin ilk iki sırasına uskumru ve torik yazılabilir. Kasım ayında ayrıca hamsi buğulama, kızartma gibi tarifler öğünlere dahil edilebilir.

Aralık Ayında Hangi Balık Yenir?


Aralık ayında yağ oranları ideal seviyeye çıkan palamut, lüfer, torik, tekir ve uskumru tercih edilebilir. Bu seçeneklere ek olarak hamsi, her hafta tüketilmeye devam edilebilir.

Balık Mevsimleri (Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?)

Balıkçılık Ekipmanlarını Keşfedin


Keyifli bir balıkçılık deneyiminin yaşanabilmesi için ihtiyaç duyulan başlıca ekipmanlar şunlardır:

  1. Olta Takımı: Balık tutmak isteyenler öncelikle kullanışlı bir olta takımına sahip olmalıdır. Olta takımları ve olta malzemeleri, hedeflenen balık türü ile avlanılacak yere göre farklılık gösterir. Tipik bir olta takımını oluşturan parçalar; kamış, misina ve makara şeklinde sıralanabilir.

  2. Yem: Balığın oltaya çekilmesini sağlamak için kullanılır. Bazı balıkları yakalamak için canlı yem kullanımı gerekebilir. Pratik olmaları nedeniyle tercih edilebilecek birçok farklı yapay yem türü mevcuttur.

  3. İğne: Yemin takıldığı ve kanca şeklindeki metal parçadır. Tutulmak istenen balık türüne göre farklı boyut ve şekil özelliklerine sahip iğnelerin seçilmesi faydalıdır.

  4. Balık Tutma Kepçesi: Yeni başlayanlar için balıkçılık ürünleri arasında kepçe de yer alır. Balık kepçeleri, yakalanan avın suyun dışına güvenli biçimde çıkartılması için kullanılır. Özellikle büyük balıkları sudan çıkarmak, kepçe sayesinde daha kolaydır.

  5. Balıkçı Kıyafeti: Bazı balıkçılık yöntemleri suyun içerisine girmeyi gerektirebilir. Ayrıca hava ve deniz koşuları, normal kıyafetlerle balık tutmayı zorlaştırabilir. Bu tür durumlarda, su geçirmeyen malzemeden üretilen balıkçı kıyafetleri giyilir. Genelde tulum şeklinde olan kıyafet, çizme ve eldiven ile kombinlenir.