Kas Zorlanmasının Evde Tedavİsİ
Kasta oluşan lokal kanamanın ve şişmenin en iyi tedavisi uygulanacak buz (soğuk kompres) ve kası istirahat halinde tutmaktır. Sıcak uygulama şişlik olduğu süre boyunca uygulanmamalıdır. Sıcak uygulanacak olursa şişlik ve ağrı artacaktır.
Sıcak ve soğuk uygulama direk cilde uygulanmamalıdır. Cildi soğuk ve sıcağa bağlı oluşacak yanık hasarına karşı korumak için mutlaka araya koruyucu bir aparat (havlu,bandaj) kullanılmalıdır.
Ağrıyı azaltmak ve hareket kabiliyetini arttırmak için non-steroid antienflamatuar (nsaid) ilaçlar;naproksen ,ibuprofen kullanılabilir. Ancak bu ilaçları böbrek rahatsızlığı olan, gastrointestinal kanama öyküsü olan ve birden fazla ilaç kullanmak zorunda olan kişiler kullanmamalıdır. Bu durumda ağrıyı azaltan ancak inflamasyonu pek etkilemeyen asetaminofen kullanmak daha güvenli olabilir.
Price formülünü uygulayın;
protection ————–> koruma
rest ————–> istirahat
ice ————–> buz,soğuk uygulama
compression ————–> sıkıştırma (bandaj uygulama)
elevation ————–> yükseltme (etkilenen ekstremiteyi kalp seviyesinden yüksekte tutma)
Bu formülü uygulamadan önce etkilenen ekstremitedeki dolaşımı bozan giyecek ve eşyaları (yüzük, bilezik) çıkarın, ardından kası yaralanma etkenlerinden koruyun ve istirahate alın. Sakatlığa neden olabilecek ve acıyı arttırabilecek tüm aktiviteleri kısıtlayın.
Ağrı ve şişlik olan bölgeye buz uygulayın. Buz uygulamasını gün içerisinde saatte 20 dakika olacak şekilde yapabilirsiniz (10 dakikalık bir buz uygulanmasından sonra 20 dakika dinlendirin).
Soğuk uygulama çok etkili bir ağrı kesici olmasının yanı sıra inflamasyon oluşmasını engelleyici bir uygulamadır. Buz uygulamayı hazır jel-buzlarla yapabileceğiniz gibi küçük buz parçalarını bir poşete koyup cilde ara koruyucu (havlu) kullanarak uygulayabilirsiniz.
Kompresyon elastik bandaj veya hazır elastik ayak bilekliği, dizlik vb. Aparatlarla yapılabilir. Kompresyon etkilenen kası destekleyip şişliği azaltabileceği gibi sıkı sarıldığında şişliği arttırabilir. Bu yüzden kompresyonu sıkı yapmamak, ekstremitenin dolaşımını bozmayacak şekilde uygulamak gerekir.
Şişliği azaltmak için yaralı bölgeyi yükseltmek (kalp seviyesinden yüksekte tutmak)en etkili yöntemdir. Örneğin ayak bileği yaralanan kişi uzanırken ayağının altına 2 yastık koyması bu işlevi görecektir.
Ağrıyı arttıran ve etkilenen bölgenin aktif kullanılmasını gerektiren faaliyetler ağrı önemli oranda azalana kadar önerilmez.
Dr. Yunus Öç'ün Kas Zorlanması ile ilgili videosuna ulaşmak için tıklayınız.