sphere media background sample

Spin (At-çek) Balıkçılık Nedir?

Spin (At-çek) balıkçılığa dair ihtiyacınız olan tüm bilgileri sizler için derledik!

At-çek balıkçılık, doğal güzelliklerle çevrelenmiş haldeyken heyecan dolu bir av deneyimi yaşamak isteyenler için ideal yöntemlerin başında yer alır. Hafif ekipmanlarla belirli bir alan içerisinde hareket özgürlüğü sağlayan yöntem, özellikle avcı türleri hedefleyenlerin favorisidir. Peki, spin balıkçılık nedir ve hangi malzemelerle nasıl yapılır? İşte bu soruların yanıtları:

spin at çek balıkçılık

Spin (At çek) Balıkçılık Nedir?


Spin veya diğer adıyla at-çek balıkçılık hem tatlı hem de tuzlu su da kullanılabilecek bir avlanma yöntemidir. Spin balık avlama yönteminde hareketlilik ön plandadır. Balık tutma hedefindeki kişiler, klasik yöntemlerden farklı olarak belirli bir noktada sabit kalmaz. Bunun yerine belirli aralıklarla yer değiştirilip sahte yemin ilgi uyandıracak şekilde su içerisinde hareket etmesi sağlanır. Avlanma bölgesinde yer değişimi yapılması, balıkla karşılaşma şansını artırır.

Spin balıkçılık, hazırlık aşaması gayet pratik ve ekipman ihtiyacı düşük avlanma yöntemlerinin başında gelir. Avlanma için yalnızca düşük ağırlıklı sahte yem, hafif kamış ve makaralı olta makinesine ihtiyaç duyulur. Gereksinimlerin az olması at-çek yöntemini, özellikle balıkçılığa yeni başlayanlar için ideal kılar.

Spin Balık Avcılığı Nasıl Yapılır?


Klasik türdeşlerinden farklı olarak spin balıkçılık, aktif bir avlanma yöntemidir. çünkü balığın dikkatini çekmek amacıyla sürekli hareket halinde tutulan sahte yem kullanılır. Sahte yemin su içerisinde sürekli hareket halinde olması, balığın dikkatini çekerek avlanma refleksini uyandırır. Balıkla karşılaşma ihtimalini yükseltmek için doğru yer seçimi önemlidir. Tatlı suda spin yöntemiyle avlanmaya uygun yerler, yapay ve doğal göller ile akarsulardır. Denizde ise kıyıya yakın konumdaki kayalık alanlar, liman içleri idealdir.

Yer seçimi yapıldıktan sonra sıra oltaya takılan sahte emin suya atılmasına gelir. Sürecin bu aşamasında sahte yem, mümkün olduğunca uzağa, balıkları ürkütmemek için sessiz ve kontrollü suya atılmalıdır. Yem sudayken avlanmak istenen balığın türüne uygun hızda geri çekilmelidir. Balık yeme vurduğunda, sert bir hareketle olta yukarı kaldırılmalıdır. Balığın kaçmaması için kontra hareketi kısa ve kontrollü yapılmalıdır. Balık yorulup çekmeye uygun hale gelene kadar misina salınıp tekrar çekilmelidir.

Spin ile Hangi Balıklar Tutulur?

Spin ile Hangi Balıklar Tutulur?


Spin yöntemi ile avlanmaya uygun başlıca türler şunlardır:

Deniz levreği: Hem kıyıya yakın hem de açık denizde avlanabilen deniz levreği, yumuşak yapılı veya metal sahte yemlerle avlanmaya uygundur.

Lüfer: Günün belirli saatlerinde su yüzeyine yakın noktalarda gezen lüferi avlamak için popper yemler ile at-çek balıkçılık yapılabilir.

Palamut: Lezzetiyle ön plana çıkan palamut, jig yemler ve at-çek yöntemiyle tutulabilir.

İskorpit: Kıyıya yakın kayalık alanlarda avlanmak isteyenler iskorpiti hedef alarak at-çek balıkçılığı yapabilir.

Barakuda: Büyük sahte yemlere agresif biçimde tepki verebilen Barakuda, spin balıkçılıkta uzman kişiler için ideal hedeflerdendir.

Spin Kamış Kaç Kilogram Balık çeker?



Spin balık avcılığı yönteminde, kamışların çekeceği balık ağırlığı 2 farklı faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu faktörlerin ilki olan kamış gücü, dayanıklılığı simgeler. Kamış gücüne göre spin kamışlar şu kategorilere ayrılır:

  • Ultra hafif (UL) ve hafif (L) kamışlar, 0,5 ila 2-3 kilogram arası balıkları çekmeye uygundur.

  • Orta (M) güçte kamışlar ile 3-7 kilogram aralığında ağırlığa sahip balıklar rahatlıkla çekilebilir.

  • Ağır (H) kamışlar, 7-15 kilogram arası balıkları çekmek amacıyla kullanılır. 15 kilogram ve üzeri içinse ekstra ağır (XH) kamış tercih edilebilir.


Spin kamışın kaç kilogramlık balığı çekeceğini belirleyen diğer faktör olan test aralığı, misina ağırlığını gösterir. Test aralığına göre kamışları 3 farklı kategoriye ayırabilmek mümkündür.

  • Hafif spin kamışlarla birlikte 2-4 kilogram ağırlığında çekme gücüne sahip misinalar kullanılabilir.

  • Orta güçteki spin kamışlar, 5-10 kilogram arası ağırlıktaki misinalara uygundur.

  • Ağır spin kamışlar, 10-20 kilogram misinalar ile kombinlenebilir.


Spin (At-çek) Balıkçılık Ekipmanları

Spin (At-çek) Balıkçılığında Hangi Ekipmanlar Kullanılır?


Yeni başlayanlar için spin (at çek) balıkçılık malzemeleri şu şekilde listelenebilir:

  1. Spin Kamışı: Kıyıya yakın yerlerde spin balıkçılık yapılacaksa, 180 santimetreden kısa kamışlar tercih edilebilir. Uzak atışlar ve tekneden at-çek yapılması hedefleniyorsa, daha uzun kamışlar kullanılabilir. Decathlon spin kamışı seçenekleri arasından uygun ürünler seçilerek spora başlanabilir.

  2. Misina: Naylon misinalar, düğün atması kolay olduğu için yeni başlayanlar için idealdir. Hedef balığa göre 0,06 ila 0,30 milimetre kalınlığındaki misinalar arasından seçim yapılabilir.

  3. Sahte Yem: Tıpkı alçak balıkçılık gibi spin yönteminde de sahte yemler, kullanılan başlıca malzemelerdendir. Farklı balık türleri için değişik yapıdaki sahte yemlerden faydalanılır. örneğin; parlak ve metal görünümlü kaşık yemler, levrek vb. balıkları kendine çeker. Jig yemlerle dip balıklar avlanabilir.

  4. Fırdöndü ve Klipsler: Sahte yemin misinaya bağlanması amacıyla kullanılan fırdöndü ve klipsler, dolanma sorununun önüne geçilmesine yardımcı olur.

  5. Kepçe: Balığı sudan güvenle çıkarmak amacıyla kepçe kullanılır.

  6. Olta Kutusu: Yem kutuları olta takımları, olta setleri ve malzemeleri için yedek parçaların düzenli taşınmasını kolaylaştırır.

Okumaya Devam Edin:

Balıkçılık Çeşitleri Nelerdir?

Balıkçılık Çeşitleri Nelerdir?

Hem hobi hem de bir endüstri olarak yaygınlaşan balıkçılık, çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Gelin, bu çeşitleri konuşalım!

Sürdürülebilir Balıkçılık Nedir?

Sürdürülebilir Balıkçılık Nedir?

Balıkçılık faaliyetlerinin doğal kaynaklar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirgemeyi hedefleyen Sürdürülebilir Balıkçılık, bugünkü konumuz!

BALIKÇILIKTA SAHTE YEMLER HAKKINDA

BALIKÇILIKTA SAHTE YEMLER HAKKINDA

Daha önce balık tutmak için sahte balık yemi kullandıysan ne kadar etkili olabileceğini biliyorsundur. Henüz denemeyenler için sahte balık yemi, balık

AMATÖR BALIKÇILAR İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

AMATÖR BALIKÇILAR İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Balıkçılığa yeni başlayanlar için balık malzemelerinin seçimi oldukça önemlidir. Doğru balık malzemeleri seçildiğinde balık avı çok daha kolay ve keyi