Dalgıç Kıyafetleri & Dalış Elbiseleri
Kadın Shorty - MARES MANTA
MARES
₺1.750
₺2.000
-12%
*16.10.2024 tarihinden itibaren ve stoklar bitene kadar
Kadın Shorty - MARES MANTA
Dalış Elbiseleri
Dalış, su altı dünyasını keşfetmenin heyecan verici, maceralı bir yoludur. Bu deneyim, kullandığınız dalış elbisesi ve ekipmandan doğrudan etkilenir. Dalış ihtiyaçlarınızı karşılayan, vücudunuza tam oturan bir dalgıç giysisi sizi rahat, sıcak ve güvenli tutar. Özellikleriyle, su altı gezilerinizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olur. Su altı dünyasını keşfederken kullanabileceğiniz birbirinden güzel birçok dalış elbisesi Decathlon'da sizleri bekler.Dalış Elbisesi Nedir?
Dalış elbisesi, dalgıçların su altında vücut ısısını koruyabilmesini sağlayan bir ekipmandır. Görece ılıman olan sular bile çoğu zaman dalgıçların üşüyeceği kadar soğuktur. Vücutta ekstra bir katman oluşturan dalış giysileri, hipotermiden korunmaya yardımcı olur. Ayrıca, dalışta yüzme, batma ve nötr kalma eğilimi olarak tanımlanan kaldırma kuvveti, yeni ve orta düzey dalgıçlar için ustalaşması zor beceriler arasında sayılır. Dalış için özel olarak tasarlanan dalgıç giysileri, nötr kalma eğilimi korumaya da destek verir. Nötr eğilimi korumakla birlikte dalgıçlar, su altında mercan resifleri, deniz anaları gibi canlılarla sık sık etkileşime geçer. Dalış elbiseleri, bu etkileşime eşlik eden kesiklere, sıyrıklara ve deniz canlılarının ısırmalarına karşı da korunmaya destek verir. Bunların yanı sıra derin sularda bile güneş yanıklarından kaçınmak kolay olmaz. Dalış elbiseleri, dalgıçları güneşe karşı korur. Bir dalgıç kıyafeti olmadan dalmak, yüzücülerin yanık riskini artırabilir.Dalış Elbisesi Özellikleri Nelerdir?
Balık adam kıyafeti olarak da bilinen dalış elbisesinin en büyük özelliği; elbiseden içeri emilen suyu, vücudun kendi sıcaklığını kullanarak ısıtması ve termal düzenleme yaparak stabil tutmasıdır. Tamamen kuru olan dalış elbisesi çeşitleri de bulunur. Bunlar da su geçirmez malzemelerden yapıldığı için suyu dışarıda tutarak vücut ısısının stabil kalması üzerine çalışır. Dalış elbisesi çeşitlerinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:- Hemen hemen tüm dalış elbisesi çeşitlerinin fermuarları bulunur. Bu fermuarlar, giysiyi giymeyi kolaylaştırır.
- Dalış elbiseleri, vücudu tamamen sarması için minimum dikişle tasarlanır. Dikişler, ince ve dalış sırasında sizi rahatsız edilmeyecek şekilde dizayn edilir.
- Hem tek hem de çift parçaları dalış elbiseleri bulunur. Her iki tasarım da ayakları sıkıca sarsa da hareketlerinizi kısıtlamaz.
Dalış Elbiseleri Hangi Materyalden Üretilir?
Dalış elbiseleri genellikle bir çeşit sentetik kauçuk olan neoprenden üretilir. Bu malzemenin tercih edilme sebebi, neoprenin ısı yalıtımı için en iyi seçenek olmasıdır. Ayrıca neopren, esneme yeteneği de yüksek bir malzeme olduğu için su altında rahat hareket etmenizi sağlar. Dalış elbiselerinde açık ve kapalı hücreli olmak üzere iki çeşit neopren kullanılır. Kapalı hücreli neopren dalış kıyafeti çeşitleri, sert ve lastikli şekilde tasarlanır. Giyilmesi kısmen zor olan bu ürünler, daha ekonomiktir. Açık hücreli neopren dalış elbiseleri ise daha esnektir ve dalgıcın vücuduna iyi uyum sağlar. Bununla birlikte dalış elbisesi çeşitlerinde 2 mm kalınlıktaki neoprenden başlayıp 8 mm kalınlığa kadar çıkan seçenekler bulunur. Ürün ne kadar kalın olursa vücut ısısını koruma yeteneği de o kadar fazla olur. Bunların yanı sıra dalış elbiselerinde aşağıdaki materyaller de kullanılır:- Termoplastik: Thermoskin olarak da adlandırılan termoplastik; güçlü, ısıyı yansıtan bir dalış giysisi malzemesidir. Termoplastikten yapılan giysiler ana dalgıç kıyafetinin altına giyildiğinde ek koruma ve sıcaklık sağladığı için soğuk iklimlerde popülerdir. Özellikle profesyonel dalgıçlar tarafından tercih edilir.
- Jersey: Jersey, hassas ciltler için iyi olan yumuşak bir malzemedir. Yumuşak olduğu için genellikle dalış elbiselerinin astarında kullanılır.
- Naylon: Naylon, en popüler dalış kıyafetlerinin astarında yaygın olarak kullanılır. Dayanıklı bir malzeme olduğu için zayıf dalış elbiselerinin hasar görmesini önler. Ancak naylon kullanılan giysiler, çok esnek olmaz.
- Spandex: Kaliteli dalış elbiselerinin astarında naylon yerine spandex kullanılır. Spandex, oldukça esnek bir malzemedir. Esnek olduğu için dalış giysilerinin dikiş kısımlarında yaygın olarak spandexe yer verilir. Tamamen spandexten üretilen dalış elbiseleri de mevcuttur. Ancak spandex, ısıyı neopren kadar yalıtmaz. Bu nedenle, sadece sıcak iklimlerde tercih edilir.
- Titanyum: Üst düzey dalış elbiselerinde titanyum, neoprenin astarını güçlendirmek için kullanılır. Titanyum kullanılan ürünler genellikle saf neopren giysilerden daha ince, güçlü ve hafif olur.
Dalış Elbisesi Çeşitleri Nelerdir?
Dalış elbisesi çeşitleri neopren, kauçuk, likralı ve termal olmak üzere üç farklı çeşitle karşınıza çıkar. Her malzemenin kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunur. Bu nedenle ihtiyacınıza uygun olanı seçmek oldukça önemlidir. Hem kadın hem de erkek dalış kıyafeti seçenekleri bulunur. Bu seçenekler arasında kumaş açısından en popüler olanları şu şekildedir:- Neopren Dalış Elbiseleri: Neopren dalış elbisesi modelleri, çok yönlülüğü ve rahatlığı nedeniyle en popüler seçeneklerdendir. Neopren esnektir, dayanıklıdır ve mükemmel yalıtım sağlar. Ayrıca, delinmelere ve aşınmalara karşı dayanıklı olduğu için engebeli su altı arazilerini keşfeden dalgıçlar için ideal bir seçenektir.
- Kauçuk Dalış Elbiseleri: Yüksek kaliteli kauçuktan yapıldığı için oldukça dayanıklıdır. Soğuk sularda dalış için ideal seçeneklerdir. Ancak kauçuk malzemeden üretilenler, neopren dalış kıyafetleri kadar esnek olmadığı için su altında hareketleriniz kısıtlanabilir.
- Likralı Dalış Elbiseleri: Likralı dalış elbiseleri, ılık sular için uygundur. İnce bir koruma katmanı sağlayan bu elbiseler, cildinizi deniz canlılarına karşı korur, ancak termal yalıtım sunmaz. Çabuk kuruma, makinede yıkanabilir olma ve suda nötr olarak batmama gibi avantajlara sahiptir.
- Kısa Takımlar: Kısa takımlar, minimum koruma ve yalıtım sunan kısa kollu bir üste ve şort tipinde bir alta sahip olan giysilerdir. Ilık su dalışı için ideal seçeneklerden birisi olan bu takımlar oldukça hafiftir.
- Tam Boy Dalış Elbiseleri: Dalgıç tulumu olarak da bilinen tam boy modeller, kollar ve bacaklar da dahil olmak üzere tüm vücudu kaplayarak maksimum koruma sağlar. Daha soğuk sular ve uzun süreli dalışlar için idealdir.
- Yarı Kuru Dalış Elbiseleri: Yarı kuru dalış kıyafetleri, geleneksel dalış elbiselerine göre daha fazla ısı yalıtımı için tasarlanmıştır. Sızdırmaz dikişlere, sıkı oturan bilek ve ayak bileği bantlarına sahiptir. Bu modeller genellikle, yerleşir bir başlık içerir. Soğuk sular için ideal seçeneklerdendir.
- Kuru Dalış Elbiseleri: Tamamen su geçirmez şekilde üretilir. Soğuk sularda dalış için uygun ürünlerdir.
- Standart Dalış Elbiseleri: Az miktarda suyu emerek, vücut ısısıyla ısıtan bu elbiseler, her türlü dalışta yüksek koruyuculuk sağlar.
Dalış Elbisesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dalış elbisesini seçerken dalış yapacağınız suyun sıcaklığına, giysinin kalınlığına, dalış sürenize ve vücut tipinize dikkat etmeniz gerekir. Özellikle dalış yapacağınız suyun sıcaklığı, elbisenizin kalınlığına uygun olması gerekir. Dalış elbisesi seçimi ve dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir:- 3 mm'den daha ince olan dalgıç giysileri, 25 derecenin üzerinde olan sıcak sularda yapılan dalışlar için uygundur. Ayrıca bu giysiler, soğuk sularda kullanılacak farklı bir dalış giysisinin içine de ek koruma olarak giyilebilir.
- 3 mm neopren dalış elbiseleri, hareket kolaylığı sağlarken iyi bir termal koruma sunar. Özellikle 22 ila 30 derece arasındaki ılık sularda dalış yapmak için kullanılabilir.
- 16 ila 24 derece arasındaki ılıman sular için 5 mm neopren dalış kıyafetleri ideal seçeneklerdir.
- 10 ila 18 derece arasındaki soğuk suda yapılan dalışlar için 7 mm'lik dalış elbiseleri seçilmelidir. Ancak bu elbiseler daha kalın olduğu için diğerleri kadar esnek olmaz. Dolayısıyla içinde hareket etmek kısmen zordur.
- Dalış Süresi: Su altında geçirmeyi planladığınız sürenin uzunluğu, seçeceğiniz dalış giysisinin kalınlığını da etkiler. Daha uzun dalışlarda, yeterli yalıtım için daha kalın bir giysi gerekir.
- Vücut Tipi: Vücut tipinize uyan ve üzerinize tam oturan bir dalış elbisesi seçmeniz önemlidir. Vücudunuzla uyum sağlayan dalış elbisesi, daha iyi yalıtım sağlar.
- Fermuar Tasarımı: Arka fermuarlar genellikle, omurga boyunca dikey olarak uzanır. Bu tasarımın kullanımı kolay olur. Ancak sırt bölgesindeki esnekliği sınırlayabileceğinden tüplü dalış sırasında rahatsızlığa neden olabilir. Ön fermuar tasarımına sahip olan ürünler ise daha fazla esneklik sunar. Omurgayı engellemediği için kullanımı daha rahattır. Bu sebeple tüplü dalış elbisesi olarak genellikle ön fermuar tasarımları tercih edilmelidir.
- Dikiş Türü: Bir dalgıç elbisesinde kullanılan dikiş türü, esnekliği ve suyu dışarıda tutma yeteneğini etkiler. Ürünlerde kamalı, gizli, sıvı mühürlü ve yapıştırılmış olmak üzere 4 farklı dikiş türü kullanılır. Kamalı dikişe sahip olan ürünler, dikiş yerlerinden bir miktar su girmesine izin verdiğinden yüksek sıcaklığa sahip sular için uygundur. Gizli dikiş olanlar ise neopren dış katmanı delmeden dikilir. Bu yöntem suyu geçirmediğinden soğuk su dalışları için oldukça idealdir.
Dalış Kıyafeti Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Dalış kıyafeti bakımı ve temizliği, kolayca yapılabilir. Giysinizi uzun süre kullanabilmek için her kullanımdan sonra soğuk suyla yıkamanız önerilir. Tuzlu su ve klor, neoprenin esnekliğini kaybetmesine neden olur. Ayrıca, elbisenin üzerinde kum bırakmak da ömrünü kısaltabilir. Dalış elbisenizi yıkamak için ise hafif deterjan ile karıştırılmış 48 dereceyi aşmayan bir suda en fazla 20 dakika bekletmeniz yeterli olur. Suda beklettikten sonra tüm deterjanlı su kalıntılarının çıkması için dalış kıyafetinizi, suyla iyice durulamalısınız. Dalış elbisesini yıkadıktan sonra ters yüz ederek kurumaya bırakabilirsiniz. Herhangi bir koku veya küf oluşmasını önlemek için elbisenin içinin tam olarak kurutulması önemlidir. Maksimum hava sirkülasyonu sağlamak için kuruma esnasında tüm fermuarları açık tutun. Omuzların esnemesini önlemek için de dalgıç kıyafetini büyük bir elbise askısına veya çamaşır ipine belin yakınından ikiye katlayarak asın. Kuruma sırasında giysiyi doğrudan güneş ışığına bırakmayın. Dalış elbisesini temizlerken aşağıdaki unsurlara da dikkat etmeniz, giysinizi uzun ömürlü kullanmanıza yardımcı olur:- Dalgıç elbisesinin herhangi bir parçasını temizlemek için sert kimyasal temizleyiciler, alkol, solvent veya petrol bazlı maddeler kullanmayın.
- Çamaşır makinesinde yıkamayın.
- Sıcak su, neoprenin kurumasına ve esnekliğini yitirmesine neden olur. Bu sebeple dalış elbisesini yıkarken sıcak su kullanmayın.
- Isı, neoprenin yapısını bozabileceğinden dalgıç elbisesi ütülenmemelidir.
- Dalış elbisesini ıslakken katlamayın.